Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης για τη Golden Visa με αύξηση του ορίου της σε αστικά κέντρα και νησιά, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατα την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση.

Ads

Ουσιαστικά όμως ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση στο πρόβλημα, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος, απλώς περιέγραψε την κατάσταση και είπε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

‘Οπως φάνηκε δεν διατίθεται να πάρει κανένα μέτρο για το ζήτημα που προκαλείται από την αύξηση των Airbnb ενώ δεν έκανε και καμία αναφορά για σχέδιο παρεμβάσεων ώστε να σταματήσει η ανοδική κούρσα των τιμών των ενοικίων.

Παραδέχθηκε οτι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να περιορίζουν τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018.

Ads

«Είναι αλήθεια» συνέχισε «ότι η Golden Visa έχει φέρει στη χώρα πολλά κεφάλαια. Το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν στη Golden Visa. Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης», τονίζοντας οτι το όριο μπορεί να φτάσει και τις 800.000 ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική όπου κάπου υπάρχει όριο 250.000 και αλλού 500.000 έχει δημιουργήσει πίεση προς τη δυτική Αθήνα όπου έχουμε αύξηση και εκεί. Σύντομα θα ανακοινώσουμε περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ ή μπορεί να κρατήσουμε 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

Η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτησή του σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί. Η σωρευτική αύξηση την περίοδο 2018-2022 έφτασε το 50%».

«Πολλοί κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να μετακομίσουν. Πολυκατοικίες στα κέντρα των πόλεων μετατρέπονται σε ξενοδοχεία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Golden Visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών. Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση είναι νέοι φοιτητές που πάνε να εγγραφούν σε σχολές μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να κάνουν μηχανογραφικά όχι βάσει των πραγματικών φιλοδοξιών τους αλλά βάσει της οικονομικής δυνατότητας της οικογένειάς τους» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως «το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση οδήγησε αυτή η στεγαστική κρίση να έχει γιγαντωθεί. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και μετά τις πιέσεις φέρατε μια σειρά μέτρων που όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Η αδιαφορία σας καταγράφεται στο πώς αντιμετωπίζετε το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάξατε 100 κατοικίες στην Ελλάδα ενώ η Πορτογαλία έχει εντάξει 26.000 είτε μέσω νέων κατασκευών ή μέσω ανακατασκευών» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πολύ απλά περιφρονείτε τις μεγάλες ανάγκες του λαού».

«Σιγά-σιγά το δικαίωμα στην κατοικία μετατρέπεται σε πολυτέλεια και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το μέτρο “Σπίτι μου” ύψους 1 δισ. εκατ. αφορά 1.800 δικαιούχους αλλά εμείς μιλάμε γι’ αυτούς που δεν μπορούν όχι μόνο να αγοράσουν ούτε να νοικιάσουν, είπε ο κ. Ανδρουλάκης παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ κατα τον κ. Ανδρουλάκη, προτείνει «δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών. Ένα μέρος αυτών, το μικρότερο όπως στις χώρες της Ιβηρικής και είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή ή θα ανακασκευαστούν και θα μπουν στην δεξαμενή και τα νεόδμητα θα είναι τα λιγότερα, πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης. Οι κατοικίες αυτές θα παραχωρούνται μόνο προς ενοικίαση, παραμένουν εσαεί στην διάθεση του κράτους ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης της αύξησης των μισθωμάτων».