Αισιόδοξος ότι μέσα στην θητεία του θα υπάρξει λύση, αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατα τη συνέντευξη που έδωσε στη Βρετανίδα δημοσιογράφος Λόρα Κένισμπεργκ στην εκπομπή της στο BBC.

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν είναι απλά η επιστροφή κάποιον αρχαιοτήτων στον τόπο τους αλλά η επανένωσή τους.

«Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το μεταναστευτικό

Για τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα «έπρεπε να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική».

Ads

Επεσήμανε ότι βασικός στόχος ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των πλοιαρίων που φεύγουν από τις ακτές της Τουρκίας. Παράλληλα σημείωσε πως «αυτό που πετύχαμε ήταν να μειώσουμε σημαντικά των αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά».

Γεγονός, που όπως υπογράμμισε, έδωσε «μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους των νησιών». Παράλληλα όμως «προχωρήσαμε και πολύ πιο γρήγορα τις αιτήσεις για άσυλο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Η Λόρα Κένισμπεργκ αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν έγιναν λάθη από το ελληνικό Λιμενικό.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το θέμα ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη επισημαίνοντας παράλληλα πως το ελληνικό Λιμενικό «έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες όλα αυτά τα χρόνια». Και γι’ αυτό το λόγο «θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την δουλειά που έχουν κάνει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείχνοντας τη φωτογραφία με το πλοίο, είπε πως το τραγικό είναι ότι αυτό απέπλευσε γεμάτο με ανθρώπους από την Λιβυή τονίζοντας παράλληλα ότι το κακό στο μεταναστευτικό το κάνουν οι διακινητές.