Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ μέσα στο Μουσείο του Λούβρου με αφορμή την συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίάς.

Ads

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη της αμυντικής ενίσχυσης της Ελλάδας, αλλά και για τον Ευρωστρατό -που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν με την έναρξη της Προεδρίας της Γαλλίας- και την συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Όσον αφορά τον Ευρωστρατό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ως μία «ώριμη πρόταση» πλέον, διότι « αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων». Στην συνέχεια, είπε ότι η δημιουργία του θα δώσει την δυνατότητα στην Ευρώπη να «δρα αυτόνομα».

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε για την διάθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στον Ευρωστρατό, είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξοδέψει άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, την οποία θα χρησιμοποιήσει προς όφελος της Ευρώπης.

Ads

Το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ν. Αλιάγας: Η Γαλλία ξεκινάει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγους μήνες. Ένα από τα θέματα είναι το αμυντικό θέμα και για τη Γαλλία όχι μόνο για εμάς, και για την πραγματικότητα της περιοχής μας. Εσείς θεωρείτε ότι η πρόταση του κ. Μακρόν, κύριε Πρόεδρε, να στηρίξει, να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός, κάτι που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, είναι προτεραιότητα;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι ώριμη πρόταση πια.  Είναι ώριμη πρόταση διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Και το γεγονός τελικά ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω, η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, εάν κρίνεται ότι η Ευρώπη, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί.

Α. Παρασκευοπούλου: Σε αυτή την ώριμη απόφαση σε τι επίπεδο θα συμμετείχε η Ελλάδα;

Κ. Μητσοτάκης: Σε πολύ ενεργό επίπεδο. Ξέρετε, δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε προσπάθειες ευρωπαϊκές, έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ευρώπη ή προς άλλα κράτη-μέλη. Μια ενεργή εξωτερική και αμυντική πολιτική επιβάλλει να μην ζητάμε μόνο στήριξη, αλλά και να είμαστε σε θέση -και πρέπει να είμαστε σε θέση, γιατί θυμίζω ότι  η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία ξοδεύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα- να μπορεί αυτήν την ισχύ της να την αξιοποιεί προς όφελος της Ευρώπης.