«Η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μία ενιαία αντίδραση, ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, στο επίπεδο των 27»τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετηθεί η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες και μένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» επισήμανε.

«Είναι μία εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος” τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε την ακόμη μεγαλύτερη σημασία δημοσιονομικής ευρωστίας σε αυτή τη συγκυρία. “Η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίστανται ακόμη μεγαλύτερο ζητούμενο σε ένα κόσμο που απειλείται από οικονομικές τρικυμίες εκτός από γεωπολιτικές εντάσεις», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και αυτές τις νέες προκλήσεις. Πάντα με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και μένοντας στο δρόμο της δημοσιονομικής συνέπειας.».

Ads

Σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει για ενιαία αντίδραση της ΕΕ στο επίπεδο των 27 η οποία θα εξειδικευθεί επόμενες εβδομάδες. Εκτίμησε πως «είναι σωστό ότι δεν αντιδράσαμε σπασμωδικά. Χρειάζεται μεγάλη ανάλυση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι: «Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα. Να κρατήσω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά. Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ».

Και πρόσθεσε δίνοντας το στίγμα της διαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει η Αθήνα: «Ελιές, λάδι, φέτα, δεν παράγονται στις ΗΠΑ, οπότε η επιβολή δασμών στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον δεν έχει λογική».

Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη άρσης εμποδίων στην ενιαία αγορά, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με άλλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Ινδία.

«Όλα αυτά καθίστανται πιο σημαντικά σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κυνηγήσει με συστηματικότητα την είσοδο ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές».

Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική ναυτιλία, που είναι κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο. Και κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.