«Οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι «εθνική ομοψυχία σημαίνει συνοχή και ενότητα».

Ads

Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά είπε:

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας  έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή  τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι  η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει  Κοινωνική συνοχή και ενότητα».

Όταν ρωτήθηκε για το αν το κόμμα της θα στηρίξει τον εκλογικό νόμο, η πρόεδρος του απάντησε:«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

Ads

Οι «αποδράσεις στα βουνά» και οι αιχμές για το Συμβούλιο Αρχηγών
 
Στον διάλογο που είχαν πριν να ξεκινήσει η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψαν οι αναφορές στην εθνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι βλέπει καλά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντησή τους που ήταν καταβεβλημένη. «Από τα βουνά, στα βαθιά», απάντησε η Φώφη Γεννηματά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι ήταν αναζωογονητική η απόδρασή του αν και σύντομη.

«Στα βαθιά τώρα», επανήλθε η Φώφη Γεννηματά. «Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω στο Συμβούλιο Αρχηγών». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε από την πλευρά του ότι «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα το διαπιστώσεις».