Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όπου συγκλήθηκε μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Ads

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε αν οι πληρωμές θα γίνουν σε ρούβλια. 

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ρούβλια. Το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέπει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ανακοίνωσε τη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη για ικανοποίηση της απαίτησής της να πληρώνουν τις προμήθειες αερίου από την Gazprom σε ρούβλια. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει σχετικούς λογαριασμούς για πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα. 

Ads

► Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του το Μαξίμου τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής», ενώ προσθέτει ότι «από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη».

Στην έκτακτη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.