Στα ελληνοτουρκικά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την πρόταση του κόμματός του για προανακριτική για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για ανευθυνότητα και προχειρότητα στα εθνικά θέματα. Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν είναι ευχαριστημένος από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μετά το περιστατικό στον Εβρο.

«Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην οικονομία σας πληρώσαμε με 2 άχρηστα μνημόνια στα εθνικά θέματα όμως μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνο», σχολίασε προσθέτοντας πως ζητούμε «σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας όπως έχουμε προτείνει από το 2016», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε σε υψηλούς τόνους «δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης». Επιπλέον ζήτησε «να πορευτούμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση – εμπιστοσύνη και ενότητα του λαού».

Σχετικά με την πρόταση για προανακρτική για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, μια πρόταση που ο ίδιος μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε αναφορές για «πολιτικές ευθύνες». «Στη δική σας διακυβέρνηση υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες». «Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή», είπε και ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να αποδεχτεί την πρόταση για την προανακριτική.

Ads

Το υπόλοιπο της ομιλίας του αφιερώθηκε στο θέμα της προανακριτικής για τη Novartis. «Να μην τολμήσετε να κλείσετε άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η σκευωρία», είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή οι μάρτυρες για να φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους. «Δεν θέλετε να εξεταστούν οι μάρτυρες γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η υπόθεση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση στο παρελθόν αρνήθηκε την σύσταση κάθε επιτροπής που έχει ζητήσει, από το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα capital controls, μέχρι τον κ. Καμμένο που καλύπτετε. Εμείς αντίθετα έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και για τη Novartis είπαμε να συσταθεί αλλά να λειτουργήσει μέχρι τέλους», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δική μας πρόταση είναι αντιπερισπασμός, ότι τα όποια λάθη σταμάτησαν το 2015 και ότι εσείς έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα».

«Προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε από την αλήθεια και την πραγματικότητα, ενώ η δική μας πρόταση γινετε για την δική σας πολιτική δειλία εξαιρώντας τους δικούς σας. Η επιτροπή θα επρεπε να ειναι μια και να εξετάζει τα πεπραγμένα όλων και των δικών μας και των δικών σας. Κάτι το οποίο απορρίψατε», δήλωσε και συνέχισε: «Η χώρα γίνεται ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες με ευθύνη του κου Τσίπρα. Δεν ενδιαφερεστε αν αυτό επηρεάζει τη χώρα και τη συνοχή. Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και επιδιώκετε να σέρνετε η υπόθεση να δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο…Δεν θα σας περάσει, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος».

Δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία Μητσοτάκη