Εξακολουθούν να γίνονται προσλήψεις με κομματικά κριτήρια για μια κατηγορία σημαντικών θέσεων στο Δημόσιο, παραδέχθηκε το Σάββατο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτή η διαδικασία. Παράλληλα, έκανε λόγο για 10.000 προσλήψεις το 2014 ενώ προχώρησε σε προβλέψεις για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ads

«Δυστυχώς ειδικά σε θέσεις ευθύνης, ξεκινώντας από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων πηγαίνοντας στους διοικητές νοσοκομείων, δεν έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισήγησή του είναι «να πάμε σε θέσεις γενικών γραμματέων με πενταετή συμβόλαια που δεν θα επιλέγονται πολιτικά».

Επίσης, σημείωσε ότι ο τρόπος επιλογής του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ήταν σωστός, ενώ σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται ο Χ. Θεοχάρης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι ο κάθε γενικός γραμματέας είναι εκτελεστικό όργανο, δεν χαράσσει πολιτική.

Ads

Πάνω από 10.000 προσλήψεις το 2014

Ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα και θα εφαρμοστεί από την  αξιολόγηση του 2013, επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η αξιολόγηση όπως δούλευε μέχρι τώρα δεν ήταν αξιολόγηση. Δεν μπορεί να παίρνουν όλοι άριστα», ανέφερε.

Η επόμενη πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι ο τρόπος επιλογής διευθυντών και προϊσταμένων. Δεν έχω την προσδοκία μέσα σε έναν χρόνο να αλλάξω νοοτροπίες δεκαετιών αλλά να σπείρω έναν σπόρο αλλαγής, σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τον στόχο των 11.000 απολύσεων για φέτος, επανάλαβε ότι αυτές θα προέλθουν από το κλείσιμο ΝΠΙΔ, από τη διαθεσιμότητα, από την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά επίορκους υπαλλήλους, καθώς και από τις υποθέσεις των προσωρινών διαταγών.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το 2014 θα γίνουν λίγο παραπάνω από 10.000 προσλήψεις για την κάλυψη αναγκών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τη διαθεσιμότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλαγεί δυσάρεστα

Προβλέποντας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, ο Κ. Μητροστάκης, υποστήριξε πως  «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλαγεί δυσάρεστα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών».

«Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα κόμμα του 20 κάτι τοις εκατό, δημοσκοπικά τουλάχιστον, έχει μία παντελή αδυναμία να παράγει και να παρουσιάσει αξιόπιστα στελέχη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», πρόσθεσε.