Τελευταία πράξη μιας παράστασης ενός άθλιου θεάτρου χαρακτήρισε, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ads

Όπως είπε το «θέατρο» αυτό στήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο για τρεις λόγους: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον, να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του.

«Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθύμισε επίσης ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία χαρακτήριζε τον Πάνο Καμμένο «αναντικατάστατο» και τώρα, έχοντας στήσει μια «φαρσοκωμωδία» ψάχνουν  για κομπάρσους. «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Είπε μάλιστα ότι η «κυβένρηση κουρελού» θα είναι ο νέος όρος που θα εξάγει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την «κωλοτούμπα».

Αναφερόμενος στον νέο υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια τοποθέτηση που ξεσήκώσε πλήθος αντιδράσεων στα έδρανα του κοινοβουλίου. «Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό ‘Αμυνας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη επί δικτατορίας, φωτογραφίζοντας εμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση ως «χούντα».

Ads

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε τη γνωστή του ρητορική, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παραχώρησε  στους Σκοπιανούς τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα». «Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:«Γιατί κάποιοι είπαν όχι όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ναι; Και ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Εκεί ήταν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τα ντεσιμπέλ, λέγοντας πως Τσίπρας και Καμμένος είναι συνεργοί και δεν έχουν καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα. «Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι», συνέχισε στον ίδιο τόνο. «Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε στην εξουσία και σήμερα βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες», κατηγορήσε τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, η αποχώρηση Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί ένα ψευτικο διαζύγιο για να μοιραστούν τα απομεινάριατης εξουσίας.

Συνέδεσε μάλιστα την ψήφο εμπιστοσύνης με την Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας: «Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει “ναι” και στην Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού δίχως λαϊκή εντολή».

«Είπατε ψέματα και εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέματα», κατηγόρησε την κυβέρνηση στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε «είστε η χειρότερη κυβέρνηση και καταστρέφετε τη χώρα».

Μάλιστα αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους για άλλη μια φορά στην οικονομία, λέγοντας: «προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο» και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οίκοι λένε το αυτονόητο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο. «Αντί να συζητάμε πώς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα», συνέχισε για να συμπεράνει: «Η Βουλή των Ελλήνων αξίζει καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση».

Προϊόν συναλλαγής χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταληκτικά είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχετε πει όλα και μετά τα έχετε κάνει όλα. Από αυτά τα “είπα ξειπα” μιας ολόκληρης δεκαετίας, συγκρατώ μια φράση σας στις 4.10.2014 στο 3ο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω: “Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την δίνει ο λαός ανοικτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ξέρουν. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα”. Συμφωνώ μαζί σας, κ. Τσίπρα. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».