Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα, κατά την επίσκεψή του στην Αχαΐα, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις υποκλοπές, τους πλειστηριασμούς, τα ελληνοτουρκικά και τις εκλογές.

Ads

«Το θέμα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πολύ σοβαρό», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρήσης παράνομων λογισμικών, ενώ ανέφερε πως ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν «με πολύ μεγάλο θάρρος».

«Άκουσα υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ το 2016, ότι βρήκε την οικογένεια του κ. Πιερρακάκη, ότι φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα στο κότερο. Αυτά είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας και όσοι τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη δικαιοσύνη. Μόνο αυτή μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι όχι αλλά εγώ δεν μπορώ και δεν πρέπει να γνωρίζω την έρευνα αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν να πάνε στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης τα εξής για το Predator: «Είμαστε η πρώτη χώρα που απαγορεύει την πώληση, την χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών και η χρήση τους γίνεται ξανά κακούργημα. Παρεμβαίνουμε με όλη την δραστικότητα που μας επιτρέπεται. Το ζήτημα αυτό αν είμαι ασφαλής όταν επικοινωνώ εγώ μας απασχολεί συχνά σε επαφές με ομολόγους μας και αυτό αφορά όλους τους ηγέτες του κόσμου, λαμβάνουμε μέτρα και αναγνωρίζουμε ότι μπορεί η τεχνολογία να μας ξεπερνάει».

Ads

«Μικρή εξαίρεση οι πλειστηριασμοί»

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται πιστεύω να σεβασμό και ευαισθησία. Όμως γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους”, δήλωσε καταρχάς ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και την κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς και αυτό είναι κάτι πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Όσον αφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ιωάννα Κολοβού, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα εξής: «Πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία. Είδα τον κ.Τσίπρα με την κ.Κολοβού αγκαλιά. Είναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «κάποιοι δεν άφησαν πίσω τους τις λογικές των μνημονίων ως προς τις λογικές με τις οποίες πολιτεύονται. Αν πιστεύει ο κ.Τσίπρας ότι η Ελλάδα του 2022 – 2023 είναι η Ελλάδα του 2015, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Έχουμε φύγει πολύ μπροστά από αυτή την εποχή. Η οικονομία μας είναι πολύ ισχυρή και τέτοια φθηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία, τολμώ να πω δεν περνάνε πια. Και δεν περνάνε πια διότι ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και θυμούνται οι πολίτες πολύ καλά το έργο του».

Εκτίμησε δε ότι «Κάποιοι προσπαθούν να μας γυρίσουν στις εποχές της οργής των πλατειών, στο κίνημα ‘Δεν πληρώνω’. Το κίνημα ‘Δεν Πληρώνω” είχε πολιτικό σπόνσορα. Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και προσπαθεί να είναι συνεπής στις ρυθμίσεις τους».

«Επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις Τράπεζες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επιπλέον ότι δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας της πρώτης κατοικίας και πως «όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund, σε ένα servicer, η κατεύθυνση είναι αυτοί να κοιτάνε να κάνουν ρυθμίσεις. Και αυτοί θέλουν να κάνουν ρυθμίσεις. Ο καθένας κοιτάζει τι μπορεί να εισπράξει από αυτά τα δάνεια. Ο πλειστηριασμός είναι πάλι το τελευταίο, το καταληκτικό εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του. Ο σκοπός είναι στο μετρό του εφικτού να μην φτάνουμε εκεί».

«Θέλουμε ειλικρινή διάλογο με Τουρκία»

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία απρόβλεπτη, εριστική και συχνά επιθετική και υπερασπίστηκε τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. «Θέλουμε ειλικρινή διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συζητήσει θέματα κυριαρχίας των νησιών μας. Ούτε θα συζητήσουμε με κανέναν τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας στη Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμιησε επίσης ότι «Πολλά από αυτά που ακούγονται στην Τουρκία σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος το οποίο συντηρείται στην Τουρκία, υπάρχει όμως πίσω από αυτό και ένας δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος πρέπει να απαντηθεί».

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ερωτηθείς για τις εκλογές και για το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τη δεύτερη κάλπη, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων:

«Έχω πει ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου που έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα, η απλή αναλογική ναρκοθετεί την εκλογική σταθερότητα. Γι’ αυτό και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο».

Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Μην με ρωτήσετε την ημερομηνία, γιατί δεν έχω αποφασίσει. Το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι νωρίς να το συζητήσουμε αν και ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι είναι εφικτός χωρίς αυτό να σημαίνει αλαζονεία… Εχουμε δείξει ότι κυβερνάμε με τους καλύτερους και με στελέχη που δεν ανήκουν στη ΝΔ», είπε επίσης.

Η τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα δεν έχει αλλάξει τον σχεδιασμό για το πότε θα γίνουν εκλογές, σημείωσε. «Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά δεν έχω αυταπάτες καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρόταση. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα καταφεύγεις στην τοξικότητα, τα δήθεν σκάνδαλα», πρόσθεσε.

«Χρόνια έντονης ανάπτυξης τα επόμενα για τη Δυτική Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Πάτρα, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.

«Έχουμε ένα συνεκτικό και κοστολογημένο αναπτυξιακό έργο για την Δυτική Ελλάδα, 80 και πλέον έργων υποδομών, έργων με αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνικό χαρακτήρα, που συγκροτεί το αφήγημα μας ότι η Πάτρα αξίζει να είναι η δυτική πύλη της χώρας προς την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου. «Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το ανοιχτό εργοτάξιο του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος και να συγκρίνει την τωρινή κατάσταση με τις προηγούμενες εξαγγελίες και τις κατακερματισμένες εργολαβίες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται δικαίως ότι είναι συνεπής στις εξαγγελίες της και όταν υπάρχουν καθυστερήσεις τις αναγνωρίζουμε και τις διορθώνουμε» είπε ακόμα και επισήμανε πως «Τα επόμενα χρόνια θεωρώ πως θα είναι χρόνια έντονης δυναμικής ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους πολίτες της Πάτρας».