Αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» σημειώθηκε στη Βουλή.

Ads

«Πληροφορήθηκα ότι κάνατε επίπληξη σε συναδέλφους που χρησιμοποίησαν τον όρο λαθρομετανάστης. Λογοκρισία σε αυτή την αίθουσα δεν δεχόμαστε. Οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την δήλωση της να μην χρησιμοποιούν οι βουλευτές τον  όρο λαθρομετανάστες.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο όρος λαθρομετανάστης ελέγχεται από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Επιτροπής έχοντας μάλιστα βγάλει άσχημα συμπεράσματα για την Ελλάδα.

Κόντρα υπήρξε και για δημοσιεύματα ιστοσελίδων που ανέφεραν πως η πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να συναντήσει τους μεταλλωρύχους. Τα εν λόγω δημοσιεύματα υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξαπέλυσε επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς είχε δηλώσει μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και τη χρήση του όρου «παράνομος μετανάστης» από την τότε κυβέρνηση και τον τότε υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη:

Ads

«Η επιλογή της γλώσσας είναι πολύ σημαντική και ο όρος “παράνομος μετανάστης”, που χρησιμοποιείται ευρέως σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συνδέει τους μετανάστες με παράνομες πράξεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα. Προτιμώ τη χρήση των όρων “παράτυπος μετανάστης” και “παράτυπη μετανάστευση”, καθώς είναι πιο ουδέτερη και δεν φέρει τον στιγματισμό του όρου “παράνομος”. Αυτό τον όρο προτιμούν, επίσης, όλο και περισσότερο οι διεθνείς οργανισμοί».