Οι ετεροχρονισμένες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησαν και πάλι στα σχόλια και στις ομιλίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Καλάβρυτα την Τρίτη.

Ads

Επαιρόμενος για την εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα, πάτησε fast-forward στις Ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι το «μήνυμα» πρέπει να είναι «ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, όπως επέλεξε ο ελληνικός λαός, εξάλλου, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023».

Αμυνόμενος για το θέμα της σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «δεν έμαθαν από τα λάθη τους και επενδύουν μόνο στην τοξικότητα, μόνο στην πόλωση, μόνο στην εργαλειοποίηση μίας εθνικής τραγωδίας».

Συνοπτικά, οι λέξεις «τοξικότητα», «ένταση», «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», «επενδύσεις», «προστασία της πατρίδας», «δύσκολοι καιροί» και «επιβράβευση» της παράταξης του συνέθεσαν ένα κοκτέιλ γλωσσοπλασίας, αλλά και άρνησης της βαρύτητας των σοβαρών κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων της επικαιρότητας στην ομιλία του σε κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων. ‘Οσον αφορά στην αντιπολίτευση: «δεν έχουν να σας πουν τίποτα για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία εγώ σας μίλησα σήμερα», δηλαδή η αντιπολίτευση, ούτε για την «Μια οικονομία η οποία σήμερα αναπτύσσεται με 2,5% ετησίως, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ads

Για την Υγεία «πρέπει να επενδύσουμε», τα σύνορα της χώρας «πρέπει να τα φυλάξουμε», και η «πατρίδα» πρέπει να προστατευτεί «από όλες τις διεθνείς απειλές.»

Πέραν όλων των άλλων επίκαιρων σημασιολογικών συνειρμών του μέσου πολίτη, η Νέα Δημοκρατία  είναι «ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή ιδέα», άρα «πρέπει» να «αναρωτηθούμε ποιος είναι ο πρωθυπουργός που τελικά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.»

Αναφέροντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναρωτήθηκε «ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο εμείς φέραμε στη χώρα, 36 δισεκατομμύρια ευρώ- να συνεχιστεί και να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη;»

Απωθώντας υπάρχοντα και πιθανώς επερχόμενα πορίσματα υψίστης σημασίας, υπογράμμισε ότι «Αυτά είναι τα ζητούμενα αυτών των εκλογών, όχι πώς θα στείλουμε κάποιον φυλακή, ντε και καλά, “να πάει κάποιος φυλακή”, ή να “πέσει ο Μητσοτάκης”, διότι αυτό τελικά μας λένε οι αντίπαλοί μας. Τίποτε άλλο, τίποτα διαφορετικό», επέμεινε.

Αργότερα, επισκέφθηκε τον αγροτικό γαλακτοκομικό συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Στην συνάντηση με τους ανθρώπους του συνεταιρισμού συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε στα Καλάβρυτα και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι επισκέφθηκαν επίσης τη Μόνη της Αγίας Λαύρας, το οινοποιείο Cavino (Μέγα Σπήλαιο) και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.