Την κλιματική αλλαγή έσπευσε να επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τα πύρινα μέτωπα, τα οποία κατακαίνε την χώρα εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.

Ads

Παράλληλα, προειδοποίησε πως έχουμε ακόμη μπροστά μας τρεις ακόμη δύσκολες μέρες.

“Απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε: “Βρισκόμαστε σε πόλεμο με το μέτωπο της φωτιάς.”

Ανέφερε παράλληλα ότι το εφετινό καλοκαίρι έχει απανωτούς καύσωνες με ξηρασία, αλλά και ότι στη Ρόδο ειδικά φυσούν επίμονοι άνεμοι πάνω από έξι μποφόρ.

Ads

“Στη Ρόδο μετά τη δεύτερη ημέρα, που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, οι φλόγες κάλυψαν αστραπιαία μία τεράστια έκταση πολλών χιλιομέτρων, την ώρα που επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα και δεκάδες επίγεια”, ανέφερε επίσης, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική για αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.

Αναφορικά με την τακτική των εκκενώσεων, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση αρκείται μόνο σε αυτό. “Το 112 είναι πολύτιμο, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Πρώτη προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η ζωή. Πέντε χρόνια μετά το Μάτι, αν κάτι μάθαμε από αυτή την τραγωδία είναι ότι έχουμε τον τρόπο να εκκενώσουμε με ασφάλεια”, δήλωσε.