Στην τακτική της αλαζονικής απαξίωσης της αντιπολίτευσης και της κριτικής που ασκήθηκε τόσο επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης όσο και επί των πολιτικών της ΝΔ στην προηγούμενη τετραετία, κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ads

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος περαστικά στον γ.γ. του ΚΚΕ και σχολιάζοντας το χειροκρότημα για την επάνοδό του στο βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης οικειοποιήθηκε τη viral ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα λέγοντας ότι αυτό έγινε γιατί «αυτοί είμαστε».

«Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με την ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ads

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο κράτος Δικαίου»

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια». Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε:

«Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις».

Απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου είπε:

«Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Ακρίβεια Μητσοτάκη, κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι. Έγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω την σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα ότι αντιπολιτεύεστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει. Ήταν ένα σκιάχτρο. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο λαός επιβράβευσε τη ΝΔ και πήραμε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ και το είπα, δεν παρουσίασα ωραιοποιημένη εικόνα της πατρίδας μας. Είπα ότι πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μαχες. Μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ψηφιακή μετάβαση κ.ά. Δεν άκουσα κάτι για όλα αυτά».» συμπλήρωσε.

«Με έναν νόμο και ένα άρθρο καταργώ τα εμπόδια για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι άμεσα θα φέρει νομοσχέδιο στο οποίο «με έναν νόμο και ένα άρθρο θα καταργηθούν τα εμπόδια για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι αναμένει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής.