«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Στον αντίποδα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, αναφέρει ότι «παλεύουμε για να βρεθεί λύση στον ΕΝΦΙΑ και για τα ανοίκιαστα ακίνητα», αφήνοντας αιχμές για όσους είχαν χειριστεί το θέμα.

Ads

«Με τον πρόσφατο νόμο 4270/2014 που ψήφισε στη Βουλή και που ενσωμάτωσε το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας, η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση κάθε μέτρου που διαταράσσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας η κυβέρνηση «εμπαίζει τον λαό μας όταν λέει ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις».

«Δεν θα φέρει καμία φορολογική ελάφρυση και θα το δείτε αυτό, την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, θα μιλάει η κυβέρνηση για μετά το 2015-16 προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού για τα χειρότερα μέτρα μνημονιακής φρίκης που είναι μπροστά μας», πρόσθεσε.

Εκτιμώντας ότι οι πιέσεις των δανειστών θα συνεχιστούν, υπογράμμισε πως θεωρεί «σίγουρο ότι θα έχουμε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και στο συνολικό κοινωνικό ζήτημα».

Ads

Παράλληλα, ανέφερε, ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία ήρθαν στα πρόθυρα του κραχ λόγω της μεγάλης ανεργίας που έχει στερήσει ένα εκατομμύριο ζεστές εισφορές -εργοδοτικές και εργατικές-στα ασφαλιστικά ταμεία. Η δεύτερη μεγάλη αιτία είναι η μεγάλη μείωση των ιδιωτικών μισθών κατά 25%, με αποτέλεσμα να στερείται κατ` έτος το ποσό των τριών δισ. ευρώ από τα ταμεία. Η τρίτη μεγάλη αιτία του κραχ των ασφαλιστικών ταμείων είναι το κούρεμα των αποθεματικών τους, που στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά στοίχισε 25 δισ. ευρώ».

«Άρα τα περίπου 65 δισ.ευρώ που οφείλονται στην ανεργία, τη μείωση των ιδιωτικών μισθών και στο κούρεμα είναι οι αιτίες που θα οδηγήσουν προσεχώς τα ταμεία στην αδυναμία καταβολής του ύψους των συντάξεων», συμπέρανε.

Λαζαρίδης: Έχουμε μια ιδέα για το ποιοι φταίνει για τον ΕΝΦΙΑ

«Παλεύουμε για να βρεθεί λύση στον ΕΝΦΙΑ και για τα ανοίκιαστα ακίνητα… Έχουμε μια ιδέα για το ποιοι φταίνε για ό,τι έγινε, αλλά προέχουν οι διορθώσεις του φόρου οι οποίες θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή γιατί έχουν βρεθεί ακόμη δύο, τρία πράγματα», δήλωσε από την πλευρά του στο Mega ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

«Από ‘δω και μπρος στόχος μας είναι η ανακούφιση των πολιτών», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «πάμε στο Παρίσι και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πετύχουμε πράγματα, όχι για να μας ελεήσει ο Μεγαλοδύναμος».

Επίσης, εκτίμησε πως «είναι αρκετά πιθανό να εκλέγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι πολύ πιο πιθανό τώρα να βρεθούν οι 180 βουλευτές από ό,τι ήταν πριν δυο μήνες, και πολύ περισσότερο από ό,τι ήταν πριν έξι μήνες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαρά πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Θεός φυλάξοι».

ΥΠΟΙΚ: Έξι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, την αύξηση, σε έξι, του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, προανήγγειλε και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δόσεις θα είναι έξι (από πέντε) ισόποσες μηνιαίες, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ.  Η 1η δόση θα είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου, και οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα (31 Οκτωβρίου, 28 Νοεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου, 30 Ιανουαρίου 2015 και 27 Φεβρουαρίου 2015). Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, από τη ΓΓΔΕ επισημαίνεται ότι η οριστική εικόνα των δόσεων (και οι πιθανοί συμψηφισμοί ποσών) θα διαμορφωθεί μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή.