Για «εμπαιγμό» σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα.

Ads

«Οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση από την διαθεσιμότητα είναι τόσο περιορισμένες και αυστηρές που μόνο ορισμένες δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι  θα μπορέσουν να υπαχθούν», παρατηρεί ο κ. Μητρόπουλος.

«Το υψηλό ποσοστό αναπηρίας του 67%,  που σπάνια χορηγούν τα νέα ΚΕΠΑ υπό την εποπτεία της τρόικας, το χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους παρά την μισθολογική τους καταβύθιση, οι δικαστικές αποφάσεις για δικαστική μέριμνα και δικαστική συμπαράσταση που πρέπει να είναι τελεσίδικες, είναι προϋποθέσεις ένταξης στη διαθεσιμότητα, κι όχι εξαίρεσης από αυτήν, θεσπίστηκαν για το θεαθήναι, για να αμβλυνθεί στα μάτια του κόσμου, με τη βοήθεια και της μνημονιακής δημοσιολογίας, το σκληρό πρόσωπο της διαθεσιμότητας, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε υπηρεσιακό υποβιβασμό και απόλυση», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα και όλοι οι άλλοι νεοφιλελεύθεροι ευφημισμοί» έχουν σαν μοναδικό τους σκοπό «τον ακρωτηριασμό του ελληνικού κράτους, την κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών, στοχεύουν στη δημιουργία ενός κράτους-παρία, μιας αποικίας χρέους έρμαιο των δανειστών και των ιδιωτών», καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος

Ads

Τα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα

Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, τον τρόπο μοριοδότησής τους και τα αναγκαία δικαιολογητικά περιγράφει η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για συνέχεια της υπουργικής απόφασης της 2ας Αυγούστου, που προέβλεπε τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα.

Σκοπός της υπουργικής απόφασης, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:

  • Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
  • Τα αναγκαία δικαιολογητικά.
  • Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης.
  • Τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια.

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΑΣΕΠ, το οποίο υποστηρίζει το Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής, λειτουργικά, διοικητικά και μηχανογραφικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει βάσει των πινάκων συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Επίπλεον, το ΑΣΕΠ καταρτίζει κατά φθίνουσα σειρά πίνακα βαθμολογικής κατάταξης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού και τον διαβιβάζει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής.