Τελεσίγραφο προς τους ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί έδωσε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος. Συγκεκριμένα, όσοι ιερείς δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει να προσκομίζουν χαρτί γιατρού που να αναγράφει τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται να λάβουν το εμβόλιο. Διαφορετικά, θα τεθούν σε αργία άνευ αποδοχών μέχρι να εμβολιαστούν.

Ads

Σε εγκύκλιο ο Μητροπολίτης αναφέρει ότι εντός μίας εβδομάδας πρέπει οι ιερείς να προβούν σε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού «ειδάλλως θα επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των 76 ιερέων της Μητρόπολης, οι 35 δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος μάλιστα φαίνεται ότι δρα και προληπτικά ενόψει των εορτών που θα γίνουν στο νησί στις 8 Νοεμβρίου για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης.

Τελεσίγραφο και από τον Μητροπολίτη Δωδώνης

Ads

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδους στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας». Ακόμη, πρόσθεσε: «Τι θα κάνει ο κόσμος; Όσοι παροτρύνονται από τους παπάδες, θα σκεφτούν τι θα κάνουν όταν εμβολιαστούν οι ιερείς». Πρόσθεσε επίσης πως η Εκκλησία επισήμως πήρε αποφάσεις, παρότρυνε για τους εμβολιασμούς, ενώ «οι αντιεμβολιαστές δεν είναι άνθρωποι της εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν τουλάχιστον βεβαίωση αρνητικού rapid test για την είσοδο τους Ιερούς Ναούς, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δεν είναι αρκετό αυτό. «Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;», αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για την είσοδο στα καταστήματα.