Συνεχίζεται η αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας με φόντο την στήριξη παραεκκλησιαστικών κύκλων αλλά και Μητροπόλεων στο νεότευκτο κόμμα Νίκη, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στο «κατώφλι»  της Βουλής ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ads

Στο ζήτημα παρενέβη η Μητρόπολη Πειραιώς μέσω άρθρου της στο ekklisiaonline, «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί δημόσια κατά της εμπλοκής Εκκλησίας και κληρικών στα πολιτικά δρώμενα. Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου επιτίθεται κατά κομμάτων που πολιτεύονται με γνώμονα τις ορθόδοξες αρχές και αξίες.

Διαβάστε επίσης: Ο ρόλος του Αγίου Όρους στο φαινόμενο «Νίκη» – Γιατί ανησυχεί η ΝΔ

«Κάθε δημόσια ομολογία Χριστού, είναι απόλυτα επαινετή από το Θεό» σημειώνει με νόημα το Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Μητρόπολης Πειραιώς, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για υποκριτική στάση κάποιων παλαιών πολιτικών σχηματισμών επί του ζητήματος.

Ads

Όπως αναφέρει το άρθρο χαρακτηριστικά:

«Το «πρόβλημα» ανέκυψε τελευταία όταν νέα κόμματα, με εκπεφρασμένες χριστιανικές αρχές ψηφίστηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και έφτασαν στα πρόθυρα της εισόδου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η επιλογή πολλών χιλιάδων πολιτών να τα ψηφίσουν, θορύβησε κάποιους παλαιούς κομματικούς σχηματισμούς, οι οποίοι τα είδαν ως «απειλή» στις ερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου και γι’ αυτό άρχισε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον τους. «Πατώντας» στον περιστασιακό «σεβασμό» τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία «πρέπει να ενώνει και όχι να διαιρεί», όπως ισχυρίζονται, δεν πρέπει να «ενθαρρύνει», πολλώ δε μάλλον να στηρίζει, πολιτικούς σχηματισμούς έστω και αν έχουν ως αρχές τους την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία, τις αρχές του Ευαγγελίου και γενικότερα τις αρχές της χριστιανικής κοινωνιολογίας, παρά το γεγονός ότι συνιστά την τελειότερη κοινωνία η οποία αποτέλεσε τη βάση όλων των κοινωνικών συστημάτων, ακόμα και των άθεων!».

Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας: «Θέλουν τους πιστούς «διχοτομημένους», δηλαδή, όσον αφορά την «ατομική τους θρησκευτικότητα» να την «ικανοποιούν» στο ναό και όσον αφορά την υπόλοιπη βιωτή τους να την αναθέτουν σε αλλότριες, ή και αντίθετες με την διδασκαλία της Εκκλησίας αρχές και πρακτικές! Βεβαίως τέτοιες απόψεις και ιδεοληψίες δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ορθόδοξη διδασκαλία, την πατερική παράδοση και φυσικά την ορθόδοξη εκκλησιολογία».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται: «Όπως είναι γνωστό, η σημερινή πολιτική, επηρεασμένη όπως προαναφέραμε από το άθεο δυτικό κοσμικό πνεύμα, έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί από τις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας, εκτός από ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι δείχνουν επιλεκτικά και συχνά επιδεικτικά, να δέχονται ορισμένες από αυτές, όταν παράλληλα είναι διαποτισμένοι από άλλα αντιχριστιανικά στοιχεία».

Τέλος βάλλει και κατά πολλών ιεραρχών σημειώνοντας: Υποκριτική, έως απαράδεκτη μπορεί να θεωρηθεί και η στάση πολλών εκκλησιαστικών ανδρών, οι οποίοι συμφώνησαν με τους υποκριτικά «σεβομένους την Εκκλησία» πολιτικούς, ότι η «Εκκλησία αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος» από πολιτικά κόμματα. Επ’ αυτού έχουμε να παρατηρήσουμε πως και ετούτοι «θυμήθηκαν» τώρα αυτό το «πρόβλημα», όταν το ανακίνησαν οι «ευαίσθητοι» πολιτικοί! Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε σε παλαιότερες ή και σύγχρονες απαράδεκτες περιπτώσεις εναγκαλισμών εκκλησιαστικών παραγόντων με πολιτικούς».

Διαβάστε επίσης: Θανάσης Ν. Παπαθανασίου-Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας: Στην εκκλησία…«μυρίζει μπαρούτι ξανά»