Αίσιο τέλος είχε μια υπόθεση μακροχρόνιας ενδοοικογενειακής βίας μιας 42χρονης μητέρας και της 3χρονης κόρης της στην Καλλιθέα. Η συγκινητική αλληλεγγύη των γειτόνων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπόθεσης από την αστυνομία και την εισαγγελία έβαλαν τέλος στην ιδιότυπη αιχμαλωσία τους.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει το tomov.gr, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, η μητέρα κατάφερε με το κοριτσάκι να βγουν από το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν και να ζητήσουν βοήθεια από γείτονες, οι οποίοι τις προστάτεψαν, μέχρι να επέμβει η αστυνομία.

Στη συνέχεια, η μητέρα και η κόρη συνοδεία ατόμων από τη γειτονιά, που στάθηκαν αλληλέγγυα, μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, με την υπόθεση να περνά στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Ομόνοιας.

Μετά τις καταθέσεις μάνα και κόρη αφέθηκαν ελεύθερες ενώ στα πλαίσια του αυτοφώρου κρατήθηκε ο άνδρας μέχρι την επομένη μέρα. Η γυναίκα με το παιδί της κατάφεραν να γυρίσουν στο σπίτι τους (ιδιοκτησίας της γυναίκας) και να αλλάξουν κλειδαριές. Την επόμενη μέρα ο άντρας, ο οποίος φέρεται να μην έχει σταματήσει να ενοχλεί και να απειλεί, πήρε τα πράγματά του με την συνοδεία αστυνομίας.

Ads

Έκτοτε η γυναίκα έχει απευθυνθεί για βοήθεια σε φορείς και οργανώσεις, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τη νομική εκπροσώπηση στα δικαστήρια, τόσο για τα ασφαλιστικά μέτρα που πρέπει να γίνουν, όσο και για τις ποινικές υποθέσεις σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία.

Σημειώνεται ότι η γραμμή SOS 15900 της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων παραπέμπει στα Συμβουλευτικά Κέντρα που παρέχουν μόνο νομική συμβουλευτική και όχι εκπροσώπηση.

Η μητέρα της 3χρονης κόρης ζήτησε δικηγόρο από την οργάνωση «Διοτίμα», και υπέβαλε και αίτηση παροχής νομικής βοήθειας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τέλος σημειώνεται ότι όσοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά τη μητέρα και την κόρη μπορούν να επικοινωνήσουν με «το Μωβ». Όπως αναφέρεται, κάθε ποσό είναι καλοδεχούμενο καθώς η μητέρα είναι άνεργη τα τελευταία χρόνια και δεν έχει άλλα εισοδήματα.