Έχετε 35 εκατομμύρια, αξιοποιείστε τα: επικριτική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε η  επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson στην συνεδρίαση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη. Μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, στη  που είχε θέμα την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας, η Επίτροπος αναφέρθηκε στα κρούσματα στη Ριτσώνα αλλά και στον πληθυσμό της Λέσβου, που αν μεταδοθούν στους πρόσφυγες θα προκαλέσουν δραματικές καταστάσεις. «Έχουν διατεθεί 35 εκ στην ελληνική κυβέρνηση για την πληρωμή ξενοδοχείων ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι (κυρίως οι πιο ευάλωτοι) σε ξενοδοχεία από τα υπερπλήρη και μη κατάλληλα camps» πρόσθεσε, ζητώντας και περισσότερα τεστ. 

Ads

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, που πήρε μέρος στη συνεδρίαση, διατύπωσε επιφυλάξεις για τον αν θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα ακόμη και για λόγους προστασίας από την πανδημία, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι πιο ασφαλείς μέσα στους καταυλισμούς! «Έχουμε φτιάξει καραντίνες μέσα στα καμπ. Που είναι οι ασφαλείς περιοχές; Ειλικρινά δεν ξέρω αυτήν την στιγμή». Εξέφρασε επίσης. αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να μεταφερθούν από τα νησιά γιατί, όπως είπε «αν τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα, μετά πως θα επιστραφούν στην Τουρκία βάση της συμφωνίας με την ΕΕ; Γιατί οι παραπάνω από τους μισούς δεν δικαιούνται άσυλο». 

Η «δημιουργική ασάφεια» Μηταράκη

Εμμένοντας στη πολιτική του περιορισμού όλων των προσφύγων, ακόμη και σε καταυλισμούς όπως στη Μόρια, ο Έλληνας υπουργός έθεσε ερωτήματα για τη μεταφορά στα ξενοδοχεία, για το αν υπάρχουν δωμάτια, πόσο θα κοστίσουν κλπ «Για την μεταφορά των ευάλωτων ομάδων σε ξενοδοχεία μας έχει διασφαλίσει η UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) ότι υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία», του απάντησε στη δευτερολογία της η Επίτροπος που ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι  το Λουξεμβούργο θα παραλάβει τα πρώτα ασυνόδευτα ανήλικα αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα.

Ads

«Από την 1η Απριλίου γυρνάμε στην κανονικότητα όσον αφορά την χορήγηση ασύλου», είπε επίσης ο κ. Μηταράκης χωρίς να απαντήσει σε πολλαπλά ερωτήματα για το μέλλον των περίπου 2.000 ανθρώπων που ήρθαν τον Μάρτιο και κρατούνται, χωρίς να έχουν περάσει από την κανονική, νόμιμη διαδικασία. Για τον τύπο των νέων κέντρων απάντησε πάλι με τη δημιουργική ασάφεια: είπε ότι θα έχουν πολλαπλούς σκοπούς, και για αυτούς που δεν θα χρειάζεται να είναι υπό κράτηση (αλλά θα υπάρχουν «κανόνες του σπιτιού») και για όσους χρήζουν κράτησης, θα υπάρχουν δε ειδικοί χώροι για ανήλικους και ευάλωτες ομάδες. 

«Ως τώρα είχαμε καταλάβει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρει τι θέλει για το προσφυγικό», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης που συμμετείχε στη συνεδρίαση. «Σήμερα, από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) μάθαμε και κάτι καινούργιο. Ότι δεν ξέρει και τι ΔΕΝ θέλει.

Όλα τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι. Η εξάπλωση της πανδημίας στα νησιά και τις Δομές, η ιδέα να μισθωθούν προσωρινά ξενοδοχεία για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ, οι πρώτες, δειλές αποδοχές ασυνόδευτων ανηλίκων από κράτη μέλη της Ευρώπης (με αρχή το Λουξεμβούργο), η αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Ελλάδας να νομοθετεί για το προσφυγικό με τρόπο που δεν καταπατά τις διεθνείς συνθήκες.

Και η “δική μας”, θέση, η επίσημη, εθνική διεκδίκηση, ύστερα και από τη δημόσια κριτική που εισπράξαμε από την επίτροπο Γιοχάνσον;

Εμμονή στο αφήγημα: “δεν είναι πρόσφυγες – είναι μετανάστες”. Στο συμβολισμό του βιγλάτορα: “φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης”. Στη σύγχυση: “επιστρέφουμε σήμερα στην υποβολή αιτήσεων για χορήγηση ασύλου”. Στην εσκεμμένη ασάφεια: “τα νέα κέντρα θα είναι “πολλαπλού σκοπού” για όσους επιβάλλεται να κρατούνται αλλά και για όσους δεν επιβάλλεται”.

Καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων, για να αποφύγουμε την επαλήθευση του “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”.

Καμία αναφορά στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τις διεθνείς επιταγές. Θα περιμένουμε να μας “τραβήξουν το αυτί” πρώτα, και βλέπουμε.

Καμία αναφορά στις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων προς τα κράτη μέλη», καταλήγει η ανακοίνωση Αρβανίτη.