«Τρέμει την άποψη αυτών των ανθρώπων». Αυτό δήλωσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης, όταν άκουσε την πρωτοφανή απαίτηση Μηταράκη να μην κληθεί για ακρόαση η επιτροπή κατοίκων και φορέων της Χίου.

Ads

Το επεισόδιο συνέβη χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία συζητούσε το νομοσχέδιο για τις απελάσεις. Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Καμίνης πρότεινε να κληθεί η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων Χίου. Κατά παράβαση του Κανονισμού, όπως αναφέρει η Αυγή, ο υπουργός παρενέβη ζητώντας να κληθούν μόνοι οι δήμαρχοι.

Την κλήση της Συντονιστικής ζήτησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ. «Ο υπουργός «έχει μπερδέψει το τι σημαίνει κοινωνία των πολιτών, που περιλαμβάνει όλους αυτούς τους φορείς και συλλόγους» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

«Έρχεστε τώρα ενόψει των εκλογών του 2023 να δημιουργείτε εντυπώσεις» είπε ο Ν. Μηταράκης, υποστηρίζοντας πως «η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει κάποια οντότητα. Είναι κάποιες ομάδες της αντιπολίτευσης, δεν είναι κάποιος θεσμικός φορέας». «Εδώ καλούμε την κοινωνία των πολιτών» αντέδρασε ο Γ. Καμίνης. «Δεν εκφράζεται διά των αιρετών η κοινωνία των πολιτών;» επαναλάμβανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστηρίζοντας τον υπουργό.

Ads

Όπως επισημαίνει η Αυγή, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

-Καμίνης:  Άλλο η κοινωνία των πολιτών και άλλο φορείς δημόσιας εξουσίας.

-Χαρακόπουλος: Από τον λαό πηγάζει η εξουσία.

-Καμίνης: Και εμείς από τον λαό πηγάζουμε. Τότε δεν θα χρειαζόταν να ακούσουμε κανέναν.

-Χαρακόπουλος: Δεν ξέρω τι νομιμοποίηση έχει ο κάθε σύλλογος που μπορεί να προτείνετε.

Ο Ν. Μηταράκης ισχυρίστηκε πως «έχουν δημιουργηθεί κάποιες ομάδες, κάποιες της Ακροδεξιάς, κάποιες της Ακροαριστεράς, κάποιες ομάδες οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται εκπρόσωποι, οι οποίοι δεν έχουν ούτε νομική οντότητα ούτε έχουν εκπροσωπηθεί από κάπου. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλετε να σας φέρω πέντε – δέκα τέτοιες οργανώσεις». «Μιλάμε για ανεπίσημες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες έχουν αυτοχαρακτηριστεί εκπρόσωποι και ουσιαστικά στην περίπτωση της Χίου είναι κάποιοι από τη δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., κάποιοι από τη δημοτική παράταξη που πρόσκεινται στη ΛΑΣ και κάποιοι που είναι της  Άκρας Δεξιάς» ισχυρίστηκε. «Είναι περίτρομος να εμφανιστούν εδώ πέρα οι κάτοικοι των νησιών και γι’ αυτό ειδικά, επειδή τη Χίο τη γνωρίζει καλά, τρέμει την άποψη αυτών των ανθρώπων» αντέδρασε ο Γ. Καμίνης.

«Αν ο καθένας αρχίσει να προτείνει την κάθε ομάδα η οποία θεωρείται ότι εκφράζει την κοινωνία των πολιτών, δεν μπορεί να μπει μέτρο» διαφώνησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης. «Την αντιπροσωπευτικότητα των ενώσεων που καλούμε εδώ πέρα δεν θα την κρίνει ούτε ο Ν. Μηταράκης ούτε ο συνάδελφος» απάντησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέγοντας στη συνέχεια ότι ο υπουργός «λέει στη Βουλή ποιον θα καλέσουμε για να ακροαστούμε και επιπλέον θέλει να μας επιβάλει να καλέσουμε και τον φίλο του τον δήμαρχο».

Η Ελλάδα «ασπίδα» της Κεντρικής Ευρώπης;

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Γ. Ψυχογιός προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση επιμένει να αναλαμβάνει τον ρόλο του χωροφύλακα και της “ασπίδας” της Κεντρικής Ευρώπης, συνεχίζοντας των εγκλωβισμό ανθρώπων, εξακολουθεί να μην προχωρά σε αναστολή των επιστροφών προς το Αφγανιστάν και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους Αφγανούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Παράλληλα με την ΚΥΑ για την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, παραβιάζει δικαιώματα και καθιστά τη χώρα αποθήκη απορριφθέντων δημιουργώντας γκρίζες ζώνες ανθρώπων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι γίνονται ασφυκτικές οι προθεσμίες για τους προσφεύγοντες επί επιστροφών και απελάσεων, δίνεται η δυνατότητα σιωπηρής απόρριψης από τη διοίκηση, υπάρχουν περικοπές στην παροχή άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, εισάγεται παράβολο στην υποβολή μεταγενέστερης αίτησης για άσυλο και ποινικοποιείται η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ακόμα και από αναγνωρισμένες οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση.