«Στη Θεσσαλονίκη  έχουμε πόλεμο μνήμης και πολιτικό πόλεμο. Είναι περίπτωση SLAPP (σσ: στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού) η αγωγή εναντίον μου για να επιβάλλουν σιωπητήριο σε όσους υπερασπιζόμαστε την ιστορική μνήμη» λέει στο tvxs ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μία μέρα μετά τη δίκη του. 

Ads

Την αγωγή εναντίον του είχαν κάνει απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου, ισχυριζόμενοι πως ο Μηταφίδης συκοφάντησε και δυσφήμισε τον πατέρα τους ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και υπερασπιστή του ναζί «δήμιου της Θεσσαλονίκης» Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. 

Είχε προηγηθεί η  μετονομασία της οδού που είχε το όνομα του Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, επί δημαρχίας Μπουτάρη.

Αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου που θα βγει σε μεταγενέστερο χρόνο, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος ξανά στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει πως:

Ads

«Είναι το λιγότερο προσβολή, στη δεύτερη πόλη του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη, μετά τη Βαρσοβία, να εξακολουθούν να υπάρχουν δρόμοι με τα κατοχικά φαντάσματα και να είναι “αγκαλιά” οι θύτες με τα θύματα. Σημειώνεται ότι στα πεπραγμένα του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου περιλαμβάνονται ο διορισμός του από τις κατοχικές κυβερνήσεις ως Φρούραρχος της πόλης, Γενικός Επιθεωρητής Νομαρχιών και Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, την περίοδο που εξοντώθηκε η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα της πόλης, εκτελέστηκαν περίπου 1.500 αντιστασιακοί και πολίτες και χιλιάδες ακόμη πέθαναν από την πείνα».

Ο κ. Μηταφίδης λέει πως οι μηνυτές του δεν βρήκαν μάρτυρες για το δικαστήριο και η μοναδική μάρτυρας που εμφανίστηκε ήταν μία συγγενής τους. Στο δικαστήριο παρευρέθηκαν μέλη του ΣΦΕΑ, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αλλά όχι η δημόσια και η δημοτική τηλεόραση.

«Υπήρξε πλήρης αποσιώπηση. Ούτε η ΕΡΤ 3, ούτε η δημοτική τηλεόραση δεν πάτησε το πόδι της, παρά το γεγονός ότι είχαμε στήριξη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο δικαστήριο. Δυστυχώς η πόλη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Αλλά ούτε το σύνολο της Αριστεράς έχει καταλάβει ότι αν καταδικαστούμε, θα έχει επιπτώσεις στο έργο των ιστορικών αυτό. Και όλα τα κέρδη που είχαμε επί Μπουτάρη και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα χαθούν. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πόλεμο μνήμης και πολιτικό πόλεμο» λέει στο tvxs ο Τ. Μηταφίδης και προσθέτει πως:

«Οι αγωγές κατά των αντιστασιακών που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν εντάσσονται στην προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη μετά το Ολοκαύτωμα να επιβληθεί και ιστορική κάθαρση. Αυτό που δικάζεται δεν είμαι εγώ. Όπως δεν ήταν πριν μόνο ο Σπύρος Σακέτας και ο Αλέκος Γρίμπας. Αυτή η δίκη, η δίωξη εναντίον μας, έχει ξεκινήσει με τους άλλους δύο, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκκρεμεί η απόφαση από τον περασμένο Οκτώβριο. Δικάζεται η ίδια η Ιστορία της πόλης, η προσπάθεια ιστορικής “κάθαρσης” σε αυτή την πόλη. Κάποια από αυτά τα έγραψα χθες στη δήλωσή μου, κι όποιος κατάλαβε. Έχουν μαζευτεί υπογραφές φορέων και πολιτών υπέρ μου, άρα κάποιοι καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται».