Απέναντι στις διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να εργάζονται στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αντιτείνει τις αυξήσεις που δίνει στους γιατρούς. Οι αυξήσεις αυτές επικοινωνούνται ως υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και ως απάντηση στις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών που έγιναν το 2012 στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου. Είναι όμως έτσι;
«Αντί να δώσει αυξήσεις επί του ισχύοντος ειδικού μισθολογίου, η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο επαναδιατυπώνει το μισθολόγιο από την αρχή για να καταστήσει άσκοπη τυχόν εκ νέου προσφυγή μας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου. Η κυβέρνηση λέει δηλαδή εμμέσως στους γιατρούς ότι για να βρουν το δίκιο τους πρέπει να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δικαιωθεί. Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Δ.Σ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει επίσης πώς η κυβέρνηση αγνόησε 155 προτάσεις ειδικών στη δημόσια διαβούλευση.
Μια απόφαση του ΣτΕ υπέρ των γιατρών αλλά και υπέρ της κυβέρνησης
Το ΣτΕ έχει δικαίωσει δύο φορές τους γιατρούς του ΕΣΥ για τις περικοπές των αποδοχών τους αλλά οι όποιες αυξήσεις έχουν γίνει ή δρομολογούνται – το 2017 και με το εν λόγω νομοσχέδιο – απέχουν πολύ από το να καλύψουν τα «κομμένα», όπως εξηγούν οι ίδιοι γιατροί.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι περικοπές στους γιατρούς που είχαν τον βαθμό του διευθυντή ή του επιμελητή Α’ το 2012 ήταν της τάξης του 30-45%. Το 2017 υποστηρίζουν ότι δόθηκαν αυξήσεις 2-5% και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει 5-10%. Θα μπορούσαν δηλαδή να προσφύγουν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, καταγγέλλοντας το ελληνικό Δημόσιο ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ολομέλειας
Όμως οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν τον νόμο 4093/2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου και τον 4472/2017 της κυβέρνησης Τσίπρα και όχι τον νόμο που πιθανότατα θα ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεπώς για να βρουν «το δίκιο τους» εκ νέου οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ αλλά εκ νέου σε τμήμα ή την Ολομέλεια για τον καινούριο νόμο. Από μια τέτοια προσφυγή σύμφωνα με τα προηγούμενα παραδείγματα, απόφαση δεν προβλέπεται πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια.
«Η κυβέρνηση εισάγει νέο μισθολόγιο με γελοίες αυξήσεις, τις οποίες χορηγεί αναδρομικά από 28/6/22, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσφυγής των γιατρών ΕΣΥ στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ. Υποστηρίζει δηλαδή πως έλαβε υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς όμως να την εφαρμόζει στην ουσία της, χωρίς δηλαδή να επαναφέρει το μισθολόγιο στα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης του 2009», σημειώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της διοίκησης του ΠΙΣ.
Ο Πάνος Παπανικολάου βλέπει την κίνηση αυτή ως παρόμοιο ελιγμό με αυτόν που είχε κάνει κατ’ εκείνον η κυβέρνηση Τσίπρα με τον νόμο 4472/2017. Λίγους μήνες μετά το ΣτΕ είχε εκδώσει την πρώτη θετική για τους γιατρούς απόφαση, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012. Όμως στην ΟΕΝΓΕ θυμίζουν ότι η τότε πρόεδρος του ΣτΕ και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε αποφανθεί ότι για να συμμορφωθεί η Πολιτεία θα έπρεπε πρώτα να κριθούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και οι διατάξεις του Ν. 4472/2017. Οι νοσοκομειακοί γιατροί προσέφυγαν εκ νέου αλλά η νέα απόφαση βγήκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο.
Αγνοώντας επιδεικτικά την διαβούλευση
Εκτός από την «ντρίμπλα» για το ΣτΕ, ο Δημήτρης Βαρνάβας καταγγέλλει δύο ακόμα σημεία στο νομοσχέδιο που δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς έως τώρα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να αγνοεί τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και να μην μπορεί να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος των αυξήσεων που η ίδια λέει περήφανα ότι κάνει.
Συγκεκριμένα, στις συνοδευτικές εκθέσεις που κατατέθηκαν μαζί με το νομοσχέδιο στη Βουλή συμπεριλαμβάνεται και αυτή που αξιολογεί τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Για τα 155 σχόλια σχετικά με το επιμαχο άρθρο 10, με το οποίο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα γράφει ότι «τα περισσότερα σχόλια αφορούν προσωπικές εκτιμήσεις των σχολιαστών υπέρ ή κατά της πρόσβασης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και δεν αξιολογούνται, καθώς για την τελική διαμόρφωση του άρθρου έχει συνεκτιμηθεί το σύνολο των ουσιωδών παραμέτρων».
Πόσο κοστίζουν οι αυξήσεις, δεν ξέρει η κυβέρνηση
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η διατύπωση του Λογιστηρίου του Κράτους στη δική του έκθεση για την αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος των γιατρών «το ύψος της οποίας, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, δεν μπορεί να προσδιορισθεί». Δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που δουλειά του είναι να ελέγχει τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, δέχεται τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος των δρομολογούμενων αυξήσεων.
«Ακόμη και συνοικιακός λογιστής σε μισή ώρα θα μπορούσε να υπολογίσει το συνολικό ποσό που θα ‘επιβαρύνει’ τον προϋπολογισμό», σχολιάζει ο κ. Βαρνάβας. Όσο για το κίνητρο της κυβέρνησης να μην υπολογίσει το κόστος, μόνο να εικάσει θα μπορούσε κάποιος ότι σε αντίθεση με το ευχάριστο στα αυτιά νέο για «αυξήσεις 10%», το ποσό που θα προέκυπτε από τη διαίρεση της συνολικής δαπάνης με τον αριθμό των δικαιούχων γιατρών, δύσκολα θα μπορούσε να επικοινωνηθεί από την κυβέρνηση.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί
Μετά την χθεσινή πρώτη 24ωρη απεργία και το «παρών» έξω από τη Βουλή όπου έγινε η ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι νοσοκομειακοί γιατροί επαναλαμβάνουν σήμερα Τρίτη 24ωρη απεργία και θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους.
Σημειώνουν μάλιστα ότι στην Επιτροπή, ούτε ένας πρόεδρος ιατρικού συλλόγου – στην πλειοψηφία τους προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία – δεν τοποθετήθηκε υπέρ. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ουσιαστικά κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στην ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ πιστεύουν ότι είναι εφικτή η απόσυρση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου, στην μορφή που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Πάντως οι γιατροί καλούν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ημέρα εκείνη, θεωρώντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα αλλάξουν μια για πάντα το ΕΣΥ όπως το γνωρίζουν οι πολίτες δεκαετίες τώρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >