Μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Παιδείας και συνεργατών του για την έκδοση εγκυκλίου με την οποία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε ιδιωτικούς υπαλλήλους κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αποσύρει την κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία, εις βάρος του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης που κατά το Σύνταγμα παρέχουν, προς όφελος των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Με την εγκύκλιο, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί περνούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Ads

 
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, η «παράνομη και αντισυνταγματική» εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να κερδίσουν ακόμη περισσότερα μέσω της δραματικής μείωσης των αποζημιώσεων και της μαζικής αντικατάστασης παλαιών εκπαιδευτικών από νέους των 600 ευρώ.
 
Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της εγκυκλίου, η οποία θα εκδικαστεί στις 21-11-2013.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος επισημαίνει ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε προς εφαρμογή υπάρχοντος νόμου.
 
Η μήνυση της ΟΙΕΛΕ
 
«Τον Υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο για ηθική αυτουργία σε αντιποίηση αρχής, διότι με δική του εντολή ο μη κατέχων ουδεμία θεσμική ιδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α.Λάσκαρης συντάσσει επίσημα έγγραφα και διατάσσει γραπτώς από διοικητικά στελέχη του Υπουργείου τη διεκπεραίωσή τους και σε παράβαση καθήκοντος με δόλο για εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων, διότι εν γνώσει του ο Διευθυντής του Γραφείου του υπέγραψε προς διεκπεραίωση εγκύκλιο οδηγία (Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013) με περιεχόμενο παράνομο και αντισυνταγματικό από την εφαρμογή της οποίας ιδιώτες (ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων) ωφελούνται με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ […]
 
»Σημειώνουμε ότι μεταξύ των μαρτύρων που η ΟΙΕΛΕ καλεί να καταθέσουν για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται και ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος μέσα στη Βουλή παραδέχτηκε ότι είχε άγνοια για την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, αν και αυτή εξεδόθη μία ολόκληρη εβδομάδα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

»Υπενθυμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο οδηγία (Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013) καταλύονται οι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα (άρθρο 16, παρ. 8) και ειδικό νόμο που προκύπτει ως συνταγματική επιταγή (ν. 682/77) εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28-2-2012.
 
»Επίσης, αλλοιώνεται το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που με συνταγματική πρόβλεψη παρέχουν κατ’ εξαίρεση οι ιδιώτες, καθώς αποσύρεται ουσιαστικά η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την όξυνση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία και την καταστρατήγηση κάθε είδους ισονομίας ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων.
 
»Οι αναλώσιμοι, πλέον, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να  υπογράφουν εκβιαζόμενοι πλαστούς τίτλους σπουδών, να παραχαράσσουν βαθμολογίες και ωρολόγια προγράμματα και να καταδολιεύουν ενδοσχολικές και όχι μόνο εξετάσεις. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η μείωση των αποζημιώσεων και η δυνατότητα μαζικών απολύσεων και αντικατάστασης παλαιών εκπαιδευτικών από νέους των 600 ευρώ που παρέχει η εγκύκλιος στους σχολάρχες, τούς χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
 
»Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσθέτει με αυτή την εγκύκλιο ένα ακόμη δώρο εκατομμυρίων στους σχολάρχες, μετά από τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που προκύπτουν από την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο και από τα 14 εκατομμύρια ευρώ που θα κερδίσουν από την εφαρμογή της αύξησης του ωραρίου.
 
»Κι όλα αυτά μέσω αδιαφανών διαδικασιών, με εντολές άνωθεν από ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής που έχουν ως στόχο την παράδοση του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης βορά στις ορέξεις ακραίων επιχειρηματικών συμφερόντων και τη μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου από πάροχο κοινωνικού αγαθού σε οίκο εμπορίου. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, με τη διαρκή συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την παράδοση της ιδιωτικής στο πλέγμα των ασύδοτων νόμων της αγοράς, το εκπαιδευτικό αγαθό θα μετατραπεί σε προνόμιο ολίγων, όπως και στη δεκαετία του ’50.
 
»Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, μία μέρα μετά την έκδοση της εγκυκλίου Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 FM ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την εν λόγω εγκύκλιο. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου παραδέχτηκε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη ότι ούτε αυτός γνώριζε ο,τιδήποτε σχετικά με την έκδοση της εγκυκλίου, παρά το γεγονός ότι αυτή εξεδόθη μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
 
Ποιος, τελικά, νομοθετεί στο Υπουργείο Παιδείας (μιας και η πολιτική ηγεσία αποτελεί -καθώς φαίνεται- διακοσμητικό στοιχείο); Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται;»
 
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας
 
«Κάθε εγκύκλιος, οδηγία ή σύσταση που εκδίδεται από τη Δημόσια Διοίκηση, εκδίδεται κατ’ επιταγή και προς ερμηνεία των διατάξεων τυπικού νόμου.
 
»Η αναφερόμενη στην ανωτέρω κατατεθείσα μηνυτήρια αναφορά υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως αναφέρεται ρητά και στο σώμα αυτής, εκδόθηκε κατ’ επιταγή του ν.4046/2012 (Α’28 ), της κατ’ εξουσιοδότησής του, εκδοθείσας, υπ’ αριθμ. 6/28-02-2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 38), καθώς και του ν. 4093/2012 (Α’222).
 
»Έχει δε, ως αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση της Διοίκησης στην εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων και ουχί τη δημιουργία και παραγωγή νέων κανόνων δικαίου, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
 
»Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων διαθέτει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να απευθύνει εντολές, συστάσεις και κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για την έκδοση εγκυκλίων και διοικητικών πράξεων, σε εφαρμογή των Νόμων. Για την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου ακολουθήθηκε πιστά και κατά γράμμα η νόμιμη και ενδεδειγμένη διοικητική πρακτική».