Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το δημαρχείο Τρίπολη από μαθητές και γονείς σχολείων της Τρίπολης, αλλά και αγανακτισμένους πολίτες, σχετικά με την ασφυκτική πλέον συσσώρευση σκουπιδιών στην πόλη. 

Ads

Με συνθήματα κατά της δημοτικής και της περιφερειακής Αρχής πραγματοποίησαν πορεία από το δημαρχείο με κατεύθυνση το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία της περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Τρίπολης για την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη.

Έχει προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας, για τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της Τρίπολης, κατά την οποία, η συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ads

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία επισήμαινε το μέγεθος του προβλήματος και τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Μάλιστα, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Μπεντεβής, σε επιστολή του προς τους επιστημονικούς φορείς της Αρκαδίας, τους καλεί να αναλάβουν δράση για την προστασία του πληθυσμού.

Στην επιστολή ο Κ. Μπεντεβής ζητά από τους δημάρχους Ναυπλίου, Άργους, Κορίνθου, Καλαμάτας, Σπάρτης, Βόρειας Κυνουρίας και Μεγαλόπολης να στείλουν τα απορριμματοφόρα τους στην Τρίπολη για μια ημέρα ώστε να ανοίξουν όλες οι χωματερές του δήμου Τρίπολης. 

«Προτιμώ να πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα παρά να χαθεί έστω και ένας συμπολίτης μας εξ αιτίας του προβλήματος αυτού», συμπλήρωσε ο Κ. Μπεντεβής.

Παράλληλα, ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, καλεί τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, λόγω αδυναμίας στοιχειώδους διαχείρισης του προβλήματος των σκουπιδιών.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης και ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρωτοβουλία της περιφέρειας Πελοποννήσου, που προβλέπει σε συνεργασία με τον δήμο Τρίπολης, μέσω προγραμματικής συμφωνίας, να αναλάβουν την απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Η αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι εντός της ημέρας θα υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον περιφερειάρχη και τα σκουπίδια είπε, θα οδηγηθούν σε νόμιμο χώρο διάθεσης, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος αυτός δεν θα είναι ούτε ο παλαιός ΧΑΔΑ Λεβιδίου, ούτε ο παλαιός ΧΑΔΑ στο Πλάτωμα.