Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ ζήτησε – ξανά – εκλογές, με αιχμή το Μακεδονικό. Το αίτημα δεν είναι πρωτότυπο, έχει όμως ένα ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο – το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζήτησε εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά από τον… Πάνο Καμμένο.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ αφού επανέλαβε ότι το κόμμα του – ως μελλοντική κυβέρνηση – δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών πέρασε στο πολιτικό δια ταύτα:  Διαμήνυσε πως μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην πΓΔΜ πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον, Πάνο Καμμένο, αφού εάν εγκριθεί η συμφωνία και δρομολογηθεί η συνταγματική αλλαγή δημιουργούνται, όπως είπε, «τετελεσμένα». «Τετελεσμένα», τα οποία σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «όσο περνάει ο καιρός είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν». Και «γι αυτό» κατέληξε, «ζητάμε εκλογές πριν από τη δημιουργία τετελεσμένων».

«Ρίξε την κυβέρνηση…»

Κοινώς, και στο πλαίσιο της προφανούς πλέον τακτικής του, ο αρχηγός της ΝΔ πέταξε για πολλοστή φορά το «γάντι» στον Πάνο Καμμένο, αξιοποιώντας τον πολιτικό εγκλωβισμό των ΑΝΕΛ , εκμεταλλευόμενος την δημοσκοπική τους καχεξία, και τον προκάλεσε να ρίξει την κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια και πριν φθάσει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

Ads

Με την τακτική αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκθέτει τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ στο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο και επενδύει στον πολιτικό εκνευρισμό του – έναν εκνευρισμό που, όντως, απέδωσε καρπούς για την αξιωματική αντιπολίτευση με την δημόσια σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά όταν ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον υπουργό Αμυνας.

Η νέα πρόταση δυσπιστίας

Χθες μάλιστα, όπως φρόντισε να διαρρεύσει η Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προαναγγέλλοντας και την κατάθεση νέας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά τις 17 Δεκεμβρίου – δηλαδή, μόλις παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το κόμμα του. Ηταν μια διαρροή που, στο κυβερνητικό στρατόπεδο τουλάχιστον, θεωρείται ότι είχε επίσης ως  βασικό αποδέκτη τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, εν είδει πρόκλησης να τοποθετηθεί ως προς το εάν θα καταψηφίσει ή όχι την κυβέρνηση.

Πίσω από αυτή την επιχείρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλέσει ρήξη των δύο εταίρων, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο τελικός στόχος δεν είναι αυτή καθαυτή η ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πιθανή κύρωσή της, άλλωστε, από την παρούσα Βουλή μάλλον αποτελεί και το πλέον βολικό σενάριο για την ΝΔ, καθώς απαλλάσσει εκ του ασφαλούς μια «μελλοντική κυβέρνησή» της από τις υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσής της συμφωνίας.

Ο τελικός στόχος

Κατά τις ίδιες πηγές,  τελικός, και στρατηγικός στόχος της ΝΔ στην προσπάθεια να προκαλέσει – ή να επιταχύνει – την ρήξη μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου είναι να μην δώσει πολιτικό χρόνο ανάκαμψης στην κυβέρνηση. Ητοι, να προκληθούν εκλογές πριν εφαρμοστεί και πριν περάσει στο εκλογικό σώμα η πρώτη δέσμη μεταμνημονιακών μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας – ένα πεδίο το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί προνομιακό για εκείνη. Εξ ου, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, και η παράλληλη επένδυση του «συστήματος της ΝΔ» στην εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, ή έστω μιας ευθείας ρήξης με τους δανειστές που θα οδηγούσε σε ταχεία προσφυγή στις κάλπες.

Το μήνυμα Τσίπρα

Ως προς το δεύτερο σκέλος, εκείνο των συντάξεων, οι κυβερνητικοί επιτελείς επιμένουν να συνιστούν «λίγη υπομονή ακόμη», δείχνουν ως δεδομένη την μη περικοπή, και χρεώνουν στην ΝΔ «απροκάλυπτο πολιτικό κυνισμό». Ως προς το δεύτερο, εκείνο του Μακεδονικού, θεωρούν ότι ακόμη κι εάν κατατεθεί νέα πρόταση μομφής δεν θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 151 ψήφους, και ποντάρουν αφενός στις κοινοβουλευτικές «εφεδρείες» και, αφετέρου, στην «ανακωχή» που συμφωνήθηκε έως τον Μάρτιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Αμυνας. Προσδοκώντας παράλληλα ότι και ο Πάνος Καμμένος θα αντιληφθεί την «παγίδα Μητσοτάκη» και θα σταθμίσει τις επιλογές του.

Αυτό ακριβώς, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την συνέντευξή του στην Wall Street Journal: «Πιστεύω», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών, «ότι η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αν και δεν γνωρίζω αν θα επιβιώσει και η συμμαχία. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο εταίρος μου»…