Χρειάζεται «προσεκτικός χειρισμός και υπομονή», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο και κρατούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη.

Ads

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. Άλλωστε – όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές – η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα. Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ. Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.

Ads

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Τζανακόπουλος: «Θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης»

Την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ’ αόριστον εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο η κατασκοπεία, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία ακραία εκδοχή. «Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω» σημείωσε

Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο από το δικαστήριο και εκτίμησε ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. «Αν κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μία ακραία πολιτική και πολιτικοποιημένη ενέργεια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα, πως «ό, τι πρέπει να γίνει, γίνεται, σε όλα τα επίπεδα που κρίνουμε σε αυτή τη φάση ότι είναι αποτελεσματική η παρέμβαση» καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και των διπλωματικών διαύλων. ‘Αλλωστε, όπως ανέφερε, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από την έρευνα, σύμφωνα και με την δήλωση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει κατασκοπεία» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ, όμως, να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης».

Όπως είπε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. «Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό, πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει αίτημα για διαμεσολάβηση από την ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών, είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα επικοινωνήσει και ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ένα χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι αρκετά παλαιότερο, αλλά ενδεικτικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα της γείτονος με τις ΗΠΑ και ειδικά με το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητική της συμπεριφορά όχι μόνο σε ό, τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο ζήτημα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, της ΑΟΖ, αλλά και σε όλο το πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων.