Συνάντηση στο Βερολίνο είχαν την Τρίτη ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ,  με επίκεντρο την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καθώς και τις αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία

Ads

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Yeni Safak, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, στην ατζέντα βρέθηκε και το Αιγαίο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
  • Ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ.
  • Ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία.

Ads

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την Άγκυρα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.

Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η σημασία της αλληλεγγύης της συμμαχίας σε μια εποχή που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει μια σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε – σύμφωνα με την Άγκυρα – ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος, τονίζεται επίσης ότι υπογραμμίστηκε πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».