Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και «μήνυμα συσπείρωσης» – στη λογική  «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» – το οποίο συνέδεσε με  την προοπτική της ευρύτερης κεντροαριστεράς περιελάμβανε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία άνοιξε τις εργασίες του διήμερου συμποσίου του ΠΑΣΟΚ που σήμερα γιορτάζει την 39η επέτειο από την ίδρυσή του. Διαβάστε επίσης: Γενέθλια ΠΑΣΟΚ με τούρτα Ελιάς

Ads

 
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ

Ευ.Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσάπτοντάς του πως «έχει ξανακυλήσει στη ρητορεία της μονομερούς καταγγελίας». Όπως είπε, «αυτό δείχνει το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων, την έλλειψη ικανότητας σχεδιασμού για τη χώρα». «Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε την κριτική μας στην αντιμνημονιακή σύγχυση που εκφράζει η αντιφατική αντιπολίτευση, που έχει τώρα βολευτεί κάτω από την ταμπέλα της αντιμνημονιακής απόρριψης» πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος θέλησε να εκπέμψει ένα μήνυμα «ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι αύριο στην επετειακή εκδήλωση όπου θα έχει κεντρική ομιλία, θα μιλήσει «στο όνομα της παράταξης για την προοπτική της και την προοπτική της χώρας» και σημείωσε ότι με τη μαζική παρουσία θα σταλεί το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ».


 
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου αύριο με τις παρεμβάσεις τους, σηματοδοτούν την ενότητα και τη συσπείρωση του Κινήματός μας». «Το μήνυμά μας, το μήνυμα αυτών των δυο ημερών», συνέχισε, «είναι πάρα πολύ καθαρό. Είναι πρωτίστως μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης της παράταξής μας. Το ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ χάριν του εαυτού του. Υπάρχει για τον τόπο, για την πατρίδα, για τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει στο όνομα των ιδεών του και φυσικά στο όνομα των ευθυνών που έχει αναλάβει διαχρονικά».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε επίσης και «μήνυμα σεβασμού στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς της ευθύνης». «Αυτό για το οποίο προσπαθούμε να μιλήσουμε τις δυο αυτές μέρες, είναι η προοπτική του ΠΑΣΟΚ, η προοπτική ευρύτερα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς, όπως κι αν την ορίζει κι αν την εννοεί κανείς», πρόσθεσε. «Ώρα να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό».
 
Δημ.Ρέππας

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο της προοπτικής σύμπραξης με το ΣΥΡΙΖΑ, για το σχηματισμό κυβέρνησης αν οι συνθήκες το επιβάλουν. Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο ούτε λιγότερο ωφέλιμο για την χώρα κάτι τέτοιο, απ’ ότι η σύμπραξη με τη Ν.Δ. σε αυτήν την πολιτική βάση», ανέφερε ο Δημήτρης Ρέππας. 

Ads

Κ.Σκανδαλίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ μιας προοοδευτικής διακυβέρνησης όποτε και αν γίνουν εκλογές, αφήνοντας κι αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της «κεντροαριστεράς». Ο ίδιος επιτέθηκε στη ΝΔ: «τίναξε την χώρα στον αέρα και ο κ. Καραμανλής σώπασε και παρέδωσε την καυτή πατάτα».

Έξω από το ΠΑΣΟΚ

Ανδρ.Λοβέρδος

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα εγκαινίαζαν τα νέα τους γραφεία στη οδό Αμερικής. Εκεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να συνεργαστούν για την κατάθεση κοινής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος: «Όλοι μαζί είμαστε 49 βουλευτές, ενώ απαιτούνται 50».

Λ.Κατσέλη

Το ΠΑΣΟΚ «σήμερα έχει χάσει τις κοινωνικές αναφορές του. Έχει καταντήσει ένα κακέκτυπο, κλεψίτυπο κατασκεύασμα που λειτουργεί ως συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Τα πανηγύρια απλώς επιβεβαιώνουν τη σημερινή παρακμή», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών η Λούκα Κατσέλη.

Γ.Παναγιωτακόπουλος

«Το έργο του ιδρυτή και δημιουργού της μεγάλης, πλατιάς, πολυσυλλεκτικής, μεταπολιτευτικής Δημοκρατικής Παράταξης αμφισβητήθηκε από τους «αγγέλους» που είχε στο πλευρό του και τον πρόδωσαν. Τριάντα εννέα χρόνια μετά αυτοί οι εκπεσόντες άγγελοι του Σοσιαλισμού, οι υπεξαιρετές της ιστορίας και ασεβείς πολιτικοί κληρονόμοι, συναθροίζονται για να τιμήσουν την 3η του Σεπτέμβρη ως συνιστώσα πλέον της Δεξιάς και στρατονόμοι του λαού υπό τις διαταγές του 4ου οικονομικού Ράιχ. Κάνουν επιστημονικό συμπόσιο γιατί δεν τολμούν να αντικρίσουν άδειες πλατείες και στάδια», αναφέρεται σε σκληρή δήλωση του Γ.Παναγιωτακόπουλου, με τίτλο: «3η Σεπτέμβρη γιορτάζουν Σημίτης-Γιώργος-Βενιζέλος, οι εκπεσόντες άγγελοι του σοσιαλισμού».