Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν πάντα σε θέση να συνεργάζονται με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι κινήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς συνεργασία με την ακροδεξιά ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή υπέρ της ΕΕ» και κινδυνεύουν να διαταράξουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, στο EURACTIV.

Ads

Ενώ η «παραδοσιακή» συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2024, δήλωσε η Γκαρσία, κατηγορώντας το ΕΛΚ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόσφατη κριτική της στον σημερινό επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για την αναζήτηση συνεργασιών στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, απάντησε:

«Εάν αυτή η συμμαχία κινδυνεύει, είναι επειδή κάποιοι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε η Γκαρσία στη EURACTIV.

Ads

Η σοσιαλίστρια ηγέτης υπογράμμισε την ικανότητα του ΕΛΚ και του S&D να συνεργάζονται πάντα παρά τις πολιτικές διαφορές.

Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή του S&D είναι η συνεργασία με την ακροδεξιά, μια κόκκινη γραμμή που το ΕΛΚ «δυστυχώς ξεπέρασε».

Ο Βέμπερ προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με το κόμμα της Μελόνι, οι οποίοι ανήκουν στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Η συντηρητική ομάδα ECR, που είναι σήμερα η έκτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι κοντά στο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με 85 έδρες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο συνέδριο της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο το Σαββατοκύριακο, ο Βέμπερ επανέλαβε την επιθυμία του λέγοντας ότι ο ιταλικός συνασπισμός που αποτελείται από την Forza Italia (ΕΛΚ), τους Αδελφούς της Ιταλίας (ECR) και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (ID) αποτελεί ένα «ενδιαφέρον» μοντέλο για το ΕΛΚ.

«Το ιταλικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το ΕΛΚ […] Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία σας, δεδομένων των επερχόμενων ευρωεκλογών. Η νίκη, για εμάς, είναι μια ευθύνη. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ηγηθεί της Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε.

Ένα βασικό στοιχείο όσον αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες του ΕΛΚ είναι οι επερχόμενες ισπανικές και ελληνικές εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Και στις δύο χώρες, τα κεντροδεξιά κόμματα έχουν υιοθετήσει παρόμοια επικοινωνιακή γραμμή όσον αφορά τις συνεργασίες με την ακροδεξιά.

Στην Ελλάδα διεξάγονται εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία – ΕΛΚ) θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Βέμπερ.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί συνεργασία, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας νέος εκλογικός νόμος.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο καθώς κατατάσσεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις μετά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί προοδευτικός συνασπισμός με τους σοσιαλιστές ώστε να εκδιωχθούν οι συντηρητικοί από την εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις εκλογές, αν και το εκλογικό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας είναι επίσης δύσκολη καθώς οι σχέσεις των δύο κομμάτων μετά την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται υπό τον προσωπικό έλεγχο του Μητσοτάκη (Greek Watergate), είναι ιδιαίτερα τεταμένες, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα και προσθέτει:

Επισήμως, η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να ηγηθεί μονοκομματικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, πολλά αντικυβερνητικά δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικαλέστηκαν «αδιάσειστα στοιχεία» για υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακροδεξιούς πολιτικούς ώστε να δημιουργήσουν ένα «ακροδεξιό μαξιλάρι» στη δεξιά πλευρά σε περίπτωση που χρειαστούν άτομα για σχηματισμό κυβέρνησης.