«Η ομιλία μου δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις παροχές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ για να συμπληρώσει πως «δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Ads

Με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είπε «η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική, ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή».

«Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Παράλληλα,  ανακοίνωσε την αύξηση φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία λέγοντας πως  «έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατομμυρίων από το 2024 το αποθεματικό αυτό θα φτάσει στα 600 εκατομμύρια. Και αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως 6 ευρώ ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία».

Ads

Γνωστοποίησε επίσης οτι συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας,  υπαγόμενο στα υπουργεία υποδομών και Περιβάλλοντος ενώ πρόσθεσε πως «η πολιτεία θα απαιτήσει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να γίνουν ανάδοχοι έργων υποδομής αναδασώσεις οδικού δικτύου εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν με εκπτώσεις τους πληγέντες συμπολίτες μας».

Γνωστοποίησε επίσης οτι το Market pass θα ισχύει έως το τέλος του χρόνου μόνο για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, περιοχές που χτυπήθηκαν απο τις πλημμύρες και τις φωτιές ενώ ανέφερε ότι τον Απρίλιο έρχεται νεά αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης οτι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.

«Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους» πρόσθεσε και συμπλήρωσε οτι μπαίνει τέλος στα μετρητά σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Οπως είπε επίσης, «από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις από τρία ή περισσότερα ακίνητα θα υπόκειται σε ΦΠΑ και τέλη που ισχύουν για ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία και δωμάτια».

 

Ανακοίνωσε επισης:

  • Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%.
  • Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά
  • Μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
  • Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
  • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές
  • Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%
  • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
  • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

https://www.youtube.com/watch?v=J1_RCbD7XWM&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo