Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti παραχώρησε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου.

Ads

Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε «υπεύθυνο εταίρο» την Ελλάδα, στέλνοντας όμως σαφές «μήνυμα» προς την Αθήνα για το πώς βλέπει η ρωσική διπλωματία τον ρόλο της Ελλάδας στην μεταφορά αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Αντρέι Μάσλοφ απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές βάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απ’ όπου προωθούνται στρατιωτικές μονάδες και στρατιωτικός εξοπλισμός προς την Ουκρανία και αν αυτό ανησυχεί την Ρωσία, σημείωσε: «σε ό,τι αφορά στην “ανησυχία”, για την οποία ρωτάτε, πρέπει να την αισθάνονται ακριβώς οι ίδιες οι χώρες, οι οποίες παραχωρούν έδαφός τους για χρήση του ως διαμετακομιστικό σταθμό με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στην ΝΑ Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα οι χώρες της περιοχής πιο υπεύθυνα και ψύχραιμα αξιολογούσαν τις εν δυνάμει συνέπειες για τις ίδιες από παρόμοια βήματα». 

Διαβάστε επίσης: Crash test για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις το ουκρανικό

Ads

Παράλληλα,  αναφορικά με την επιστολή της Μόσχας προς τις χώρες του ΟΑΣΕ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που επισημοποιήθηκαν με τη μορφή σχεδίου συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με χώρες του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως «στοχεύουν ακριβώς στην διευθέτηση, μεταξύ άλλων, σοβαρών προβλημάτων». «Ο αντίστοιχος διάλογος δια της διπλωματικής οδού συνεχίζεται και με την Ελλάδα, ως χώρα της συμμαχίας», πρόσθεσε ο Μάσλοφ.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα σημείωσε: «Το βασικό ζήτημα είναι η τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας. Ο Χάρτης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1999, δηλώνει ότι κάθε κράτος μέλος του οργανισμού έχει το δικαίωμα να επιλέξει ή να αλλάξει ελεύθερα τον τρόπο εγγύησης της ασφάλειάς του, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών ένταξής του, σύμφωνα με τον τρόπο που εξελίσσονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ενισχύσει τη δική του ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειας των άλλων».

«Αυτές οι δεσμεύσεις επιβεβαιώνονται στη δήλωση που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες απομονώνουν από αυτό το σύμπλεγμα αλληλένδετων διατάξεων μόνο εκείνες τις θέσεις που τους συμφέρουν και συγκεκριμένα το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν ελεύθερα τις συμμαχίες που θα ενταχθούν. Το νόημα των συμφωνιών για το αδιαίρετο της ασφάλειας έγκειται στο γεγονός ότι είτε είναι μία για όλους, είτε δεν υπάρχει για κανέναν.»

Διαβάστε επίσης: Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην Ουκρανική κρίση: Η ελληνική πτυχή της αμερικανορωσικής σύγκρουσης