Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών, Πιερ Πάολο Μπαρέττα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του επισήμανε πως η θετική στάση της Ιταλίας στην απόφαση της ΕΚΤ να μην λαμβάνει πλέον ελληνικά ομόλογα, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα, δεν σημαίνει πως δεν είναι απόλυτα σαφές προς όλους πως υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. “Το μέχρι τώρα σχέδιο και πρόγραμμα, και το Ευρωπαϊκό, δεν είναι κατάλληλο για να ξεπερασθεί η κρίση”, τόνισε.

Ads

“Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα όσα αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη δυνατότητα και την ανάγκη να βρεθεί μια συμφωνία. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Χθες το βράδυ η ΕΚΤ πήρε τη μόνη συμβατή απόφαση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθεί. Είναι μια ορθή, επισήμως, απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει – σχετικά με την πολιτική περιοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού – ότι η ανάγκη να βρεθεί μια λύση δεν είναι απόλυτα σαφής σε όλους”, είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia και πρόσθεσε:

“Για έναν απλό λόγο: Υπάρχει κανείς που έχει συμφέρον να βγει η Ελλάδα από την οικονομική και νομισματική ένωση; Οι συζητήσεις που γίνονταν πριν λίγα χρόνια, έχουν ξεπερασθεί. Και έχει καταστήσει σαφές, άλλωστε, και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν θέλει να βγει από το ευρώ”

“Ο ίδιος ο Ντράγκι τόνισε πως χρειάζεται ένα σχέδιο, από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο να περιέχει μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να αλλάξει η όλη κατάσταση. Κάτι που αποτελεί και μια τοποθέτηση υπέρ της διαπραγμάτευσης, διότι όλοι θεωρούν ότι το μέχρι τώρα σχέδιο και πρόγραμμα, και το Ευρωπαϊκό, δεν είναι κατάλληλο για να ξεπερασθεί η κρίση”, δήλωσε ο Πιερ Πάολο Μπαρέττα και κατάληξε: “Και η συζήτηση για το χρέος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο μια συμφωνία που να επιτρέψει αναθεώρηση της κατάστασης, έχοντας παράλληλα ένα συνολικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο να δείχνει μια διέξοδο”.

Ads

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε πως η απόφαση της ΕΚΤ είναι “θεμιτή και προσήκουσα, στο μέτρο που θέτει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι”.  “Σε έναν άμεσο διάλογο, είναι θετικό μια Ένωση να είναι ικανή, προχωρώντας πέρα από μια εντελώς γραφειοκρατική αντίληψη που στρέφεται προς τη λιτότητα, να τηρήσει και να φροντίσει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να ατενίσει με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς έναν ευρωπαϊκό ορίζοντα ανάπτυξης και επενδύσεων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.