Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών με ανοιχτή επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. και καλεί τους εκπροσώπους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να την απορρίψουν. Η Ένωση, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 7ης Απριλίου, έχει δεχτεί, όπως αναφέρει, εκατοντάδες εξουσιοδοτήσεις από μικρομετόχους.

Ads

Η επιστολή, μαζί με αίτημα ακρόασης, κοινοποιήθηκε σε ΤΧΣ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πολιτικά κόμματα. Ολα αυτά ενόψει και της αυριανής συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου αναμένεται να ανεβούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τοποθέτηση του προέδρου του ΤΧΣ, Ανδρέα Βερύκιου.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την Τρίτη, κύκλοι της Ταμείου σημείωναν ότι πρωταρχική του αποστολή είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος και «η αποστολή αυτή εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου».

Η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών στοιχειοθετεί το αίτημα απόρριψης της ΑΜΚ, επικαλούμενη τόσο τις ανακοινώσεις της ίδιας της τράπεζας όσο και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Ads

Επιγραμματικά, κατά την Ενωση, οι πέντε λόγοι ανάκλησης της απόφασης για ΑΜΚ είναι:

  1. Μη ύπαρξη επείγοντος λόγου ή απαίτησης από τις εποπτικές αρχές, καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων είναι 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25% (απάντηση σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 27/10/2020). Η Ενωση παραπέμπει επίσης στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, και στην απόφαση να επιτραπεί στις τράπεζες της ευρωζώνης να καθυστερήσουν την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να έχουν χρόνο να αντιμετωπίσουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια. «Τι συνέβη και ξαφνικά αποφασίσατε την αλλαγή του πλάνου και την πρόβλεψη ΑΜΚ ύψους 1 δισ. που “εξαϋλώνει” σχεδόν πλήρως τους υφισταμένους μετόχους;» διερωτάται η Ενωση.
  2. Κατάφωρη καταπάτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης λόγω της στάσης του μεγαλομετόχου ΤΧΣ. Η Ενωση σημειώνει ότι ο μικρομέτοχοι κατέχουν σήμερα ποσοστό 22% (μετά το 61,3 % του ΤΧΣ και το 16% που έχουν 20 επενδυτικοί οίκοι), όμως πριν από την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ (λόγω μετατροπής των Cocos) οι ίδιοι μικρομέτοχοι κατείχαν ποσοστό 41%.
  3. Επιτάχυνση της εξυγίανσης σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων με παράλληλη επιβράβευση των νέων μετόχων.
  4. Πιθανή χειραγώγηση της τιμής της μετοχής και πιθανή προσπάθεια παραπλάνησης των μετόχων. Η Ενωση επισημαίνει το έλλειμμα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής. «Είχαμε και την πρωτοφανή κίνηση της ΕΧΑΕ Α.Ε., στην οποία πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Πειραιώς με προφανή την σύγκρουση συμφερόντων, να προβαίνει μέσα στην καρδιά των γεγονότων στις 18/3/21 στην πώληση των 668.265 μετοχών της, και μάλιστα πριν αρχίσει το κατρακύλισμα της τιμής».
  5. Αρνηση της διοίκησης να διεκδικήσει με αγωγές τις ζημιές που επέφεραν πράξεις των στελεχών της. Η Ενωση, με επιστολή στις 24/12/2019, είχε ζητήσει από τη διοίκηση να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για να μη διακοπεί η πρόοδος των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν τον Αύγουστο 2019 σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ. Μεταξύ άλλων διαπιστωνόταν ότι το 2016 η τράπεζα υποχρεώθηκε να λάβει πρόσθετες προβλέψεις 310 εκατ. ευρώ λόγω διαφοράς της τιμής πώλησης πακέτου «κόκκινων» δανείων.