Την απεξάρτηση από την «παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης» αξιώνει ο Μίκης Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας το «Κράτος – Έθνος» ως «το τελευταίο στάδιο άμυνας των ελεύθερων λαών». Διακηρύσσοντας το ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, προτείνει τη διοργάνωση στην Ελλάδα διεθνούς σύσκεψης εκπροσώπων κρατών που έχουν υποστεί το «οικονομικό ‘Σοκ και Δέος’». Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνει απαραίτητη τη συμμετοχή της Ναόμι Κλάιν, εμβληματική ακτιβίστρια του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Ads

«Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης», αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης σε ομιλία την οποία απηύθυνε από την Αργυρούπολη, συμπληρώνοντας πως το «Κράτος – Έθνος» αποτελεί «το έσχατο φρούριο που εμποδίζει τον τελικό στόχο της πολιτικής του σοκ και του δέους, στρατιωτικού και οικονομικού, να μεταβάλει τους πολίτες σε απλά νούμερα ανίκανα να αντισταθούν στις ανάγκες και τους κανόνες της Νέας Τάξης».

Με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την «ανάδειξη των Κρατών-Εθνών σε βασικούς παράγοντες άμυνας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», πλην της Ναόμι Κλάιν (το βιβλίο της οποίας αναδεικνύει σε «βασικό κώδικα και οδηγό»), καλεί σε διαβούλευση εκπροσώπους των Ισλανδίας, Ισημερινού, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση πως «οι μέθοδοι που εφαρμόζει η Υπερδύναμη δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη νοοτροπία και τις μεθόδους των ναζιστών-φασιστών που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής».

Ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρεί πως «χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε την ισχύουσα αντίθεση ανάμεσα στον αυτοαποκαλούμενο «Ελεύθερο Κόσμο» και τους άλλους, ιδιαίτερα τους κατά τον κ. Μπους «Κακούς», όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Ρωσία και η Κούβα», και σημειώνει: «Αν προσθέσουμε στις χώρες αυτές τα δύο μεγάλα ανεξάρτητα Εθνη, τη Βραζιλία και τις Ινδίες, και κάθε άλλη χώρα που αντιστέκεται στον Ιμπεριαλισμό, όπως λ.χ. η Βενεζουέλα και η Βολιβία, βλέπουμε ότι συγκροτείται ένα κολοσσιαίο διεθνές μέτωπο αντίστασης στην αναβίωση του φασισμού-ναζισμού που με νέο ένδυμα αλλά τα ίδια όπλα, τη βία και τον πόλεμο, επιδιώκει να βυθίσει όλους τους λαούς της γης σε μια νέα τραγωδία, που δεν μπορούμε να φανταστούμε και που θα έχει σύμβολα εκατοντάδες Γκουαντανάμο διάσπαρτα σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Ads

Αναφερόμενος στους βουλευτές που καταψήφισαν το Μνημόνιο, «αναγνωρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για ενέργεια καθαρά πραξικοπηματική», υπογραμμίζει ότι «εξακολουθώντας να παραμένουν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες, δίνουν ένα μεγάλο άλλοθι στην κυβέρνηση ουσιαστικής μειοψηφίας να προχωρεί στα αντιλαϊκά της μέτρα ξεγελώντας την ελληνική κοινωνία ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως μπορεί τα μέτρα να είναι σκληρά, αλλά τελικά δίνεται η εντύπωση ότι έχουν την ευλογία της Βουλής, άρα όλα γίνονται καλά και ομαλά».

*Την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή του Κινήματος απαρτίζουν οι Γ. Κασιμάτης καθ. πανεπιστημίου, Δ. Αλευρομάγειρος αντιστράτηγος ε.α., Ν. Κούνδουρος σκηνοθέτης, Β. Φίλιας καθηγητής – πρώην πρύτανη Παντείου, Γ. Καραμπελιάς συγγραφέας, Στέφ. Ληναίος ηθοποιός, Κ. Ζουράρις καθηγητής Πανεπιστημίου Παρισίων – πολιτειολόγος, Δ. Κωνσταντακόπουλος δημοσιογράφος – συγγραφέας, Δ. Καζάκης οικονομολόγος, Διον. Τόδουλος πολιτικός μηχανικός.