Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στις αναφορές του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου στη γερμανική έκδοση των Financial Times, καθώς και τις δηλώσεις του Ευ.Βενιζέλου μετά το Eurogroup άστοχες και επιζήμιες.

Ads

Παράλληλα, τόνισε πως η επιλεκτική χρεοκοπία «σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να προβάλλεται, από την κυβέρνηση, ως διαδικασία βελτίωσης της διαχειρισιμότητας του δημόσιου χρέους μας», καθώς «αποτελεί την έσχατη επιλογή που συσσωρεύει και νέα δεινά».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος υπογράμμισε: «Για τον απλό Έλληνα πολίτη, τον αποταμιευτή, τον επιχειρηματία, οι όροι “επιλεκτική χρεοκοπία” και “selective default” εκφράζουν την ίδια, ακριβώς, κατάσταση: άρνηση ή αδυναμία πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων, για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Τόσο για μία επιχείρηση, όσο, πολύ περισσότερο, για ένα κράτος, οποιαδήποτε μονομερής παραβίαση μιας οικονομικής συμφωνίας, αποτελεί την έσχατη επιλογή που συσσωρεύει και νέα δεινά, ανεξάρτητα του αν ενεργοποιεί ή όχι το μηχανισμό των CDS και πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να προβάλλεται, από την κυβέρνηση, ως διαδικασία βελτίωσης της διαχειρισιμότητας του δημόσιου χρέους μας».

Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ότι οι τελευταίες «άστοχες» επίσημες δηλώσεις, αρχικά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και στη συνέχεια του ίδιου του πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών στη γερμανική έκδοση των Financial Times, έχουν προκαλέσει «σημαντική ζημιά», χωρίς καμία πρόθεση υποβάθμισης -όπως αναφέρει- των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Ads