Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τεράστιο θόρυβο για το θέμα του υποβιβασμού ή μη των ΠΑΟΚ και Ξάνθης, με σοβαρές τριβές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και φιλάθλους αρκετών ομάδων, και μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα. Όλα αυτά επειδή παρενέβη μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ώστε να αλλάξει το νόμο που προβλέπει υποβιβασμό με την ελαφρύτερη ποινή της αφαίρεσης βαθμών.

Ads

Παρόλο που οι μεθοδεύσεις συγκεντρώνουν την κριτική όλων των πλευρών, εντούτοις η περιβόητη τροπολογία-εξπρές που έφτασε και ψηφίστηκε στη Βουλή σε λιγότερο από 24 ώρες, συνιστά μάλλον μια… τρύπα στο νερό αφού δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορεί να εφαρμοστεί και να ισχύσει άμεσα. Μάλιστα, από την αυθαίρετη αυτή παρέμβαση είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια μακροχρόνια διένεξη που θα συνεχίζεται ενώ το πρωτάθλημα αγωνιστικά θα έχει ολοκληρωθεί!

Η ποινή σε Super League και ΕΠΟ παραμένει  υποβιβασμός!

Η αλλαγή του νόμου, ενώ αυτός έχει εφαρμοστεί ήδη στην εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και παρά τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, δεν σημαίνει ότι εφαρμόζεται αυτόματα στις ποδοσφαιρικές αρχές που διατηρούν το αυτοδιοίκητό τους και ούτε επιτρέπεται: Τα πειθαρχικά όργανα, αρχικά της Super League και στη συνέχεια της EΠΟ, δεν μπορούν να εκδικάσουν την υπόθεση με διαφορετικό πλαίσιο ποινών από αυτό που προβλέπει ο πειθαρχικός τους κώδικας, όπως ισχύει. Ειδικότερα στην ΕΠΟ, για παραπτώματα που βεβαιώνονται σε πορίσματα της ΕΕΑ, όπως αυτό της πολύκροτης υπόθεσης, προβλέπεται ποινή υποβιβασμού για τις «βαριές» παραβάσεις (όπως αυτή της πολυιδιοκτησίας) και αποκλιμάκωση για ηπιότερες.

Ads

Παράλληλα, απαγορεύεται να αλλάξει ο πειθαρχικός κώδικας μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, επί ποινή έκπτωσης της διοίκησης της ΕΠΟ, που ούτως ή άλλως είναι σε ανοιχτό πόλεμο με όσους θα ήθελαν να επιβάλλουν το νόμο της κυβέρνησης. Σε ένα πολύ τραβηγμένο σενάριο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με παρέμβαση των FIFA-UEFA, αλλά στο ήδη υπό επιτροπεία ελληνικό ποδόσφαιρο, κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο αλλά και αντίθετο με την αυτονόητη ανεξαρτησία των ποδοσφαιρικών αρχών. Πιο πιθανό είναι να προκαλέσει Grexit παρά να βρει σύμφωνες τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Θα αλλάζει τις ποινές η κυβέρνηση κατά το δοκούν;

Παράλληλα, η απόφαση βρίσκεται σε φανερή αναντιστοιχία με όσα ισχύουν διεθνώς και επιβάλει μια υπερβολική ελάφρυνση των ποινών για ένα πολύ σοβαρό παράπτωμα όπως η πολυιδιοκτησία. Δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο καθώς στο εγγύς μέλλον, ανάλογα με τη βαθμολογική τους θέση οι ομάδες θα μπορούν να εξαγοράζουν ή να εξαγοράζονται «ανοιχτά», χειραγωγώντας το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Ανοίγει, με αυτό τον τρόπο, ο «ασκός του Αιόλου» για εξίσου σοβαρά παραπτώματα όπως οι «στημένοι αγώνες» και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις της πολιτείας, ανάλογα με την ισχύ των ιδιοκτητών κάθε ομάδας. Άλλωστε, η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ολυμπιακού δικάζεται σύντομα για συμμετοχή σε σκάνδαλο «στημένων αγώνων». Θα αλλάξει και αυτές τις ποινές η κυβέρνηση, αν τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός;

Το τοπίο παραμένει ιδιαίτερα θολό και το μόνο που επεδίωξε η κυβέρνηση με την αλλαγή του νόμου για την πολυιδιοκτησία ήταν να προλάβει το πολιτικό κόστος της απόφασης ενώ θα ήταν προτιμότερο να είχε αποφύγει την παρέμβασή της στη διαδικασία λήψης της απόφασης, που δημιούργησε τις αντιδράσεις.

Πέρα από τις σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις που προκάλεσε η εμπλοκή της κυβέρνησης, πλέον έχει σημαντικές παρανέργειες και στο θεσμικό οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ανυπολόγιστες συνέπειες.