Νομιμοποιείται ένας/μία πρόεδρος ανεξάρτητης επιτροπής, να κοινοποιεί κάθε λίγο στο fb αναρτήσεις του πρωθυπουργού, να υπερασπίζεται με πάθος κυβερνητικές επιλογές, να αναπαράγει λιβέλους εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η απάντηση είναι όχι, γιατί αν ήταν θετική δεν θα ονομάζονταν ανεξάρτητες αρχές ή επιτροπές, αλλά κυβερνητικές. Αυτό φαίνεται να το αγνοεί η κυρία Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τον Απρίλιο του 2019 και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ads

Για να δούμε τι έγραφε η ίδια στο Liberal τον Δεκέμβριο του 2020: «Δουλειά της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι να συμβούλευει, να προτρέπει να παροτρύνει, να ψιθυρίζει στο αυτί των κυβερνώντων προτάσεις, ιδέες, προσδοκίες, εκστρατείες, για να ενισχύσει την πραγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και να εξασφαλίσει ότι πληρούνται απολύτως οι διεθνείς μας υποχρεώσεις. Και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δουλειά της είναι να φωνάζει, να διαμαρτύρεται, να καυτηριάζει, να καταγγέλλει παραβιάσεις των κανόνων και κακές πρακτικές, εγκλήματα και εγκληματικές ηλιθιότητες».

Δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει στο θεωρητικό πλαίσιο που θέτει, ούτε να αρνηθεί πως η επιτροπή παίρνει  κατά καιρούς θέση με ανακοινώσεις της, πάνω σε θέματα όπως η απαγόρευση του συνέρχεσθαι, τα δικαιώματα μεταναστών και γυναικών, η υπόθεση Κουφοντίνα. Η πρόεδρος της ωστόσο μέσω του δημόσιου προφίλ της στο fb, εκφράζει συστηματικά εμπάθεια, συχνά με ακραίο τρόπο, κάτι που δεν συνάδει με τον ρόλο της.

Τι βλέπουμε στο προφίλ της προέδρου;

Συστηματικές κοινοποιήσεις του προφίλ του Κ. Μητσοτάκη. Αναπαραγωγή προσβλητικών σχολίων που άφορουν τον Αλέξη Τσίπρα…γιατί κοιτάζει τα παπούτσια του στην παρέλαση. Φτάνει δε η πρόεδρος στο σημείο, να αναπαράγει ανάρτηση που υποστηρίζει ότι «…ο ΣΥΡΙΖΑ στη χειρότερη τρίβει τα χέρια του να γίνουμε νεκροταφείο»!

Ads

image

image

image

Αναπαραγωγή χλευαστικών σχολίων για άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ν. Ξυδάκης.

image

Αναπαραγωγή σχολίων ενάντια στους φοιτητές που έκαναν κατάληψη στο ΑΠΘ.

image

Όσον αφορά δε τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, η πρόεδρος δεν αρκέστηκε στο να αναπαράγει την ανάρτηση του πρωθυπουργού που έκανε λόγο μόνο για την επίθεση στον αστυνομικό καταπίνοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων δεκάδων πολιτών που ξυλοκοπήθηκαν από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Αναπαρήγαγε επίσης ειρωνικό σχόλιο του Αρ. Χατζή που ξεκινάει ως εξής: «Όσοι αγανάκτησαν με αυτό που έγινε προχθές στη Νέα Σμύρνη, υποθέτω θα αγανακτούν το ίδιο σήμερα με τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού. Σωστά; Η ερώτηση αυτή είναι ρητορική διότι δυστυχώς αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.» και καταλήγει: «Μου είναι και οι δύο ομάδες εξίσου απεχθείς. Αλλά αναρωτιέμαι. Πόσες και πόσοι έχουν απομείνει που δεν βλέπουν άλλο χρώμα στη βία παρά μόνο το μαύρο;»

image

image

Κουβέντα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών που ξυλοκοπήθηκαν αναίτια. Άραγε ανήκουν κι αυτοί οι πολίτες στην μία από τις δύο «απεχθείς» ομάδες;

Η πρόεδρος όμως δυσανασχετεί και με άλλους πολίτες της χώρας μας γι’αυτό και αναπαράγει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης που προκρίνει η κυβέρνηση αλλά και αναρτήσεις όπως αυτήν που λέει ότι «Ανυπολόγιστη η ζημιά που κάνουν οι δημοσιολογούντες συμπολίτες που προτιμούν να είναι ευχάριστοι παρά χρήσιμοι και συνεχώς λένε πως “ο κόσμος κουράστηκε” χωρίς να συμπληρώνουν ότι η εναλλακτική στην κούραση είναι ο θάνατος»!

image
image

Όσο για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το σχόλιο που την εκφράζει είναι το παρακάτω: «Ευαγγελισμός σήμερα στην εφημερία, έχουμε πόλεμο αλλά κάποιοι σφυρίζουν κλέφτικα ή ψάχνουν λάφυρα στις στάχτες. Όλοι αυτοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι βουβοί ήρωες, οι νέοι μας ήρωες, γιατί οι ήρωες δε φωνάζουν, προχωρούν στα σκοτεινά και στη σιωπή».

Προφανώς κατά την πρόεδρο, δεν είναι ήρωες οι δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές που εκπέμπουν sos καθημερινά στην πολιτεία, που ζητούν πρόσληψη προσωπικού γιατί έχουν εξαντληθεί, που κάνουν καθημερινά ολιγόωρες κινητοποιήσεις προσπαθώντας να πείσουν την πολιτεία ότι θα μπορούσαν να σωθούν περισσότεροι συνάνθρωποι μας, που έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην ασφαλή εργασία και γι’αυτό διεκδικούν βαρέα και ανθυγιεινά.

Για να είμαστε δίκαιοι και δίκαιες, η πρόεδρος ενδιαφέρεται και για τα δικαιώματα των γυναικών. Αποσιωπώντας ωστόσο το ότι σύσσωμες οι γυναικείες οργανώσεις, ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο, που όπως υποστηρίζουν για τα δικαιώματα των γυναικών σημαίνει οπισθοδρόμηση δεκαετιών.

image

Oι ανεξάρτητες αρχές, ονομάζονται έτσι όχι για τυπικούς λόγους, αλλά γιατί οφείλουν να διατηρούν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία ως θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Τα μέλη της, όποια κι αν είναι τα πολιτικά ή κομματικά τους πιστεύω, οφείλουν να μην εκφράζουν δημόσια καμία εμπάθεια. Είναι πραγματικά θλιβερή η δημόσια εικόνα αυτή της προέδρου και για την Επιτροπή και για την χώρα. Η πρόεδρος δεν τηρεί καν τα προσχήματα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, έστω  αυτά, θα διέσωζαν το κύρος της επιτροπής.