Για την εγκληματογόνο πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά που ακολουθείται στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, μιλάει στο tvxs.gr ο ψυχίατρος και ιδρυτής του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α), Γιώργος Οικονομόπουλος, του οποίου το βιβλίο «Το ίαμα κάνναβη» παρουσιάζεται την Πέμπτη** από τις εκδόσεις Κέδρος. Παράλληλα, αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης με στόχο την ενίσχυση της ψυχολογίας του πρώην χρήστη καθώς και στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης.

Ads

«Η πολιτική που ακολουθείται για τα ναρκωτικά στη χώρα μας, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου δημιουργεί εγκληματικότητα, τεράστιο κέρδος για τις εγκληματικές οργανώσεις και είναι αναποτελεσματική, καθώς οι χρήστες αυξάνονται», τονίζει ο κ. Οικονομόπουλος. Αυτή η πολιτική, «εκτός από επιζήμια είναι και ύποπτη, αν δει κανείς τη συσσώρευση παράνομου κεφαλαίου από το εμπόριο ναρκωτικών», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το κέρδος» ειδικά από το «εμπόριο ηρωίνης» είναι τεράστιο.

Σε ό, τι αφορά την κάνναβη «είναι απαραίτητο να σταματήσει η απαγόρευση για να ελεγχθεί η παραγωγή και η κατανάλωση, η ποιότητα των προϊόντων και κυρίως τα τεράστια έσοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινοφελή έργα του κράτους», επισημαίνει ο ψυχίατρος και συγγραφέας.

Επίσης, πρέπει να υπάρξει «αποποινικοποίηση της καλλιέργειας της κάνναβης για προσωπική χρήση ώστε να μπορεί να ελέγχει ο χρήστης και την ποιότητα του προϊόντος» αναφέρει, προτείνοντας επίσης τη «δημιουργία κοινωνικών λεσχών κάνναβης, όπως σε άλλα κράτη της Ευρώπης, οι οποίες αποκτούν τη δυνατότητα ομαδικής καλλιέργειας και έτσι οι χρήστες δεν έχουν εμπορευματική σχέση με εγκληματικά κυκλώματα».  

Ads

Εξάλλου, τονίζει, «αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νόμιμος έλεγχος των ουσιών». «Ο παραλογισμός της νομοθεσίας είναι τέτοιος που το αλκοόλ είναι νόμιμο, ενώ η κάνναβη όχι. Προωθείται δηλαδή ένα προϊόν το οποίο οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο και απαγορεύεται ένα άλλο που η χρήση του δεν έχει οδηγήσει σχεδόν ποτέ σε θάνατο», προσθέτει.
 
Σχετικά με την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί για τα σκληρά ναρκωτικά, ο κ. Οικονομόπουλος αναφέρει ότι «χρειάζεται ιατρικός έλεγχος, συνταγογράφηση και χορήγηση υποκατάστατων σε ασθενείς, που προσπαθούν να απεξαρτηθούν».
 
Για το πρόγραμμα απεξάρτησης του Ελευθεριακού Σύνδεσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α), σημειώνει ότι «δουλεύουμε βασικά με τον πολιτισμό και την άσκηση. Δηλαδή, χωρίς υποκατάστατα, χωρίς εγκλεισμό και χωρίς χρήματα. Ο στόχος μας είναι ο πρώην χρήστης να αισθάνεται καλά ακριβώς επειδή δεν παίρνει. ηρωίνη», αναφέρει.
 
Επίσης, αναφέρει, «έχουμε ένα σημαντικό βοήθημα, την νατρεξόνη, η οποία είναι ένα αντίθετο και όχι ένα υποκατάστατο των οπιούχων ναρκωτικών και δεν είναι ψυχοφάρμακο. Αυτό που κάνει είναι να μην αφήνει τα ναρκωτικά να δράσουν, δηλαδή ακόμη και αν πάρει κανείς ναρκωτικά δεν τον “πιάνουν”.
 
«Βέβαια, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία», λέει ο κ. Οικονομόπουλος, «είναι η ψυχοθεραπεία, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε “ενίσχυση του εαυτού”, ώστε να θωρακιστεί ο ασθενής απέναντι στην εξάρτηση». Άλλωστε, επισημαίνει, «το πρόβλημα της ηρωίνης είναι κυρίως η υποτροπή λόγω της ψυχολογικής εξάρτησης».

Αναφορικά με τις βοηθητικές θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, αναφέρεται ενδεικτικά σε τρεις νόσους, το γλαύκωμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο, αφού εξηγήσει πώς δρα στον οργανισμό η ιατρική κάνναβη: «Η κάνναβη ανήκει στα κανναβινοειδή. Ειδικότερα, τα φυτοκανναβινοειδή έχουν θεραπευτική δράση γιατί τα ίδια μιμούνται και ενισχύουν τη δράση των ενδοκανναβινοειδών τα οποία βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ενδοκανναβινοειδή είναι δηλαδή ενδογενείς ψυχοδραστικές ουσίες του ανθρώπου», εξηγεί ο γιατρός. «Τα εξωγενή φυτικά κανναβινοειδή (κάνναβη) μιμούνται απλώς τη δράση των ενδοκανναβινοειδών. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εξάλλου είναι κεντρικό βιολογικό σύστημα για την προστασία της υγείας», διευκρινίζει.
 
«Για το γλαύκωμα είναι γνωστό από το 1976 ότι η κάνναβη μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση», αναφέρει. «Μια άλλη ιδιαίτερα χαρακτηριστική πάθηση για την οποία μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική κάνναβη είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας που γενικά οδηγεί σε παράλυση. Με την κάνναβη καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου ενώ βοηθάει και στα συμπτώματα», σημειώνει ο ψυχίατρος και συγγραφέας. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι ασθενείς δεν διακόπτουν τη κύρια θεραπεία τους, όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις. Συνήθως (στο εξωτερικό) «δίνεται ένα λάδι κάνναβης, το Rick Simpson Oil, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά ενώ έχουν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που μετά από παρενέργειες της κύριας θεραπείας λαμβάνουν αποκλειστικά το λάδι κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται ιατρικά η κάνναβη στην Ελλάδα και άλλες χώρες, απαντά: «Είναι τεράστια τα συμφέρονται που εξυπηρετούνται, των φαρμακοβιομηχανιών. Από την άλλη η κάνναβη αποτελεί πολύ φθηνό φάρμακο και δεν μπορεί να παντεταριστεί, δηλαδή ο καθένας μπορεί να το φυτέψει. Πάντως τα πράγματα στις ΗΠΑ ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν και αυτό είναι ευχάριστο. Είκοσι τρεις πολιτείες έχουν δεχθεί την ιατρική μαριχουάνα, συνταγογραφείται δηλαδή». 

 
****

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Οικονομόπουλου, ΤΟ ΙΑΜΑ ΚΑΝΝΑΒΗ, την Πέμπτη 26 Ιουνίου, ώρα 20:30, Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44)

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, περιβαλλοντολόγος
Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος
Λίνα Καρανασοπούλου, δικηγόρος
Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, δικηγόρος
και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Οικονομόπουλος.