Μια μεγάλη κατασκήνωση στήνεται από σήμερα στην Πανεπιστημιούπολή της Θεσσαλονίκης. Υπό την ονομασία «No Border Camp Thessaloniki 2016», χιλιάδες νέοι σπεύδουν στο ΑΠΘ στην συμπρωτεύουσα, σε μια κίνηση με αιχμή το προσφυγικό και ζητώντας «να καταργηθούν τα σύνορα».

Ads

Ήδη οι πρώτοι κατασκηνωτές έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη ενώ εκτιμάται ότι συνολικά θα συγκεντρωθούν περισσότερα από χίλια μέλη του διεθνούς κινήματος «No Borders» από ολόκληρη την Ευρώπη. 

Στους χώρους της πανεπιστημιούπολης θα στηθεί το camp, ενώ οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιούν καθημερινές πορείες διαμαρτυρίας – και μηχανοκίνητες – στο κέντρο της πόλης και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί κι εντός του ΑΠΘ. 

Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει την αντίδραση των πανεπιστημιακών αρχών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Ads

Σφοδρές αντιδράσεις – Η θέση της Συγκλήτου 

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του ΑΠΘ και αποφάσισε ομόφωνα να δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσει το θέμα στην κοινωνία της πόλης, αλλά και να θέσει κυβέρνηση και φορείς προ των ευθυνών τους, ενώ το ζήτημα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μπουτάρης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Έχουμε στείλει επιστολές στον Δήμο, στην Αστυνομία, στην κυβέρνηση και σε άλλους φορείς, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Πρέπει να πάρουν θέση. Το θέμα αφορά ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο το πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνο του μια τέτοια κατάσταση», είπε στο «Έθνος» ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Θεόδωρος Λαόπουλος. Τόνισε επίσης ότι το ΑΠΘ δεν έχει δώσει καμία άδεια και ούτε του ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

«Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του πανεπιστημίου», ανέφερε επίσης. 

Μπουτάρης: Η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας

«Είναι κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη σχετική συνέντευξη Τύπου των πρυτανικών αρχών και ζήτησε την επέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών – «είτε λέγεται αστυνομία, είτε υπουργείο Εσωτερικών ή υπουργείο Παιδείας».

Πρύτανης: Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Π. Μήτκας, υπογράμμισε πως το ίδρυμα βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, μίλησε για ζήτημα όλης της πόλης και εξέφρασε την ανησυχία του για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, για την ασφάλεια εργαζομένων και ερευνητών που εργάζονται στο πανεπιστημιακό campus και για την υγιεινή των χώρων καθώς αυτοί γειτνιάζουν με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. 

Αστυνομικά μέτρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δεν προτίθεται να επέμβει για την αποτροπή της κατασκήνωσης, αλλά προσανατολίζεται στη στενή παρακολούθηση των γεγονότων εντός και εκτός του πανεπιστημίου, ενώ σκοπεύει να επέμβει στους πανεπιστημιακούς χώρους μόνο μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών, σε περίπτωση τέλεσης συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων.

Εισαγγελική εντολή για τα αυτόφωρα 

Με παραγγελία της προς τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, ζητά την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη.

Προληπτικά μέτρα 

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που αποφασίστηκαν, οι πανεπιστημιακές αρχές θα κλείσουν ερμητικά το ιστορικό κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και αυτό της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ενώ η συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί και απαρτίζεται από κοσμήτορες σχολών θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση ώστε να κλείσουν κι άλλες δομές αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους αυτές τις μέρες μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Τι υποστηρίζουν οι διοργανωτές 

Το No Border Camp της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από αύριο, 15 Ιουλίου, μέχρι την επόμενη Κυριακή, 24 του μηνός. Από την πλευρά των διοργανωτών, σε κείμενο – «Οδηγό Δικαιωμάτων» που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σημειώνεται πως «τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια και παρόλο που δεν είναι ”νομότυπες” με τη στενή έννοια του όρου, είναι ”νομιμοποιημένες” από την πολιτική κίνηση που τη στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου». 

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ζητά από την κυβέρνηση η ΝΔ, καθιστώντας την υπεύθυνη για την ασφάλεια του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την κατάληψη από εκατοντάδες άτομα που χρησιμοποιούν τους χώρους του για να στήσουν σκηνές στο πλαίσιο του «No Border Camp – Thessaloniki 2016».

Σε δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής, Θεόδωρος Φορτσάκης, τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών.

Eρώτηση για την «προαναγγελθείσα δεκαήμερη κατάληψη στους χώρους του ΑΠΘ» κατέθεσε και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει.