Νέοι, νέες κυρίως αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, στριμωγμένοι και στριμωγμένες μέσα στο μεγάλο πλήθος, με τα μάτια να λάμπουν κάτω από τη σκηνή, στην Πανεπιστημίου στην πλατεία Κοραή. Όχι με αυταρέσκεια όπως περιγράφουν οι θιασώτες του Ακραίου Κέντρου και της Δεξιάς, αλλά με το αίσθημα συγκίνησης του ανθρώπου που ενώνει τη φωνή του σε ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όχι στην επέμβαση στην Ουκρανία από τη Ρωσία, όχι στην αποκτήνωση των εξουσιών, όχι στο να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ, όχι και στην κυβερνητική προπαγάνδα που ζητά πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων σε όποιον-α λέει αυτό το όχι, όπως σημείωσε ο Ζαραλίκος. Και το αίτημα που εκφράστηκε στη συναυλία της «Αλληλεγγύης για όλους»  ήταν πεντακάθαρο, όπως είναι διαχρονικά για το αντιπολεμικό κίνημα.

Ads

«Είμαστε εδώ για να τραγουδήσουμε για την Ειρήνη που τόσο λοιδορείτε. Αλλά ξέρετε κάτι; Δεν τους ενοχλεί η Ειρήνη, αλλά αυτά που πάνε μαζί με την Ειρήνη, που είναι η ισότητα, είναι η αδελφοσύνη. Είμαστε εδώ θα φωνάζουμε για Ειρήνη γιατί είμαστε πάντα με τον άνθρωπο.» είπε η Ν. Μποφίλιου λίγο πριν τραγουδήσει «Για μένα το λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε».

«Μα επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσανε, στο εξής θα παίζουμε σ’αυτόν τον θίασο μόνο ως φαντάσματα» τραγούδησε υπαινικτικά ο Νταλάρας την ώρα που τα κυβερνητικά πληκτρολόγια τον έστελναν στην πυρά για τη συμμετοχή του στην αντιπολεμική συναυλία. Ο Νταλάρας, που τον θυμάμαι παρόν και στη συναυλία ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο Σύνταγμα στην οποία συμμετείχε σύσσωμο το ελληνικό τραγούδι. Τη συναυλία είχε διοργανώσει η Πρωτοβουλία «1η Μάρτη» στην οποία συμμετείχα και η οποία είχε γίνει με αφορμή την παράδοση του Οτσαλάν. Και η τότε κυβέρνηση έτρεμε κάθε κινητοποίηση, δεν τόλμησε ποτέ να στοχοποιήσει τους καλλιτέχνες όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα.

Ενόχλησε πολύ ο Νταλάρας γιατί νωρίτερα ξεκαθάρισε στο fb: «Με ενδιαφέρουν τα ανώνυμα θύματα κι όχι οι ανταγωνισμοί της εξουσίας. Σκέφτομαι ένα παιδί κλεισμένο σε ένα υπόγειο, σε μια τρύπα, σε μια σκηνή, χωρίς όνειρα, χωρίς αύριο, στη Σερβία, στη Συρία, στην Υεμένη ,στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, παλιότερα στην Κύπρο και τρελαίνομαι!….Είμαι με όποιον σηκώνεται από το ζεστό καναπέ της άνεσής του και κάνει κάτι για τα αθώα θύματα του πολέμου».

Την ώρα που τα κυβερνητικά πληκτρολόγια πάλευαν να αποδομήσουν τις προθέσεις μιας λαοθάλασσας ρωτώντας που είναι οι Ουκρανικές σημαίες (εκεί ήταν αλλά δεν έχει καμία σημασία αυτό γιατί το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να βάλουν τους καλλιτέχνες να νομιμοποιήσουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία), η πλατεία  «…ήταν γεμάτη από το νόημα που ΄χει κάτι από τις φωτιές» που θα τραγουδούσε κι ο Σαββόπουλος αν δεν έλειπε από αυτή τη γιορτή αλληλεγγύης.

Ads

Κι ήταν εκεί καλλιτέχνες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους όπως ο Μητσιάς, η Μποφίλιου κι ο Καλδάρας. Καλλιτέχνες που δεν ενέδωσαν στους χυδαίους εκβιασμούς πληρωμένων φανατικών και του υιού Μητσοτάκη.  Από διαφορετικές καλλιτεχνικές αφετηρίες όπως η Τσανακλίδου που τραγούδησε Λοϊζο αλλά και η Πέγκυ Ζήνα που τραγούδησε Θεοδωράκη. Κι όλοι – ες τους είχαν μια κουβέντα ή ένα τραγούδι για τα θύματα της Ουκρανίας και για όλα τα θύματα των πολέμων της εποχής μας. Θύματα αόρατα στα μάτια όσων βάλθηκαν να λοιδωρήσουν μια μεγαλειώδη συναυλία που έκλεισε με μια λαοθάλασσα να χειροκροτά μια σημαντική στιχουργό, τη Λίνα Νικολακοπούλου.

«Καμία σχέση με τη συναυλία. Εγώ ήρθα να υπερασπιστώ τον γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τον προσέβαλε ο Αγγελάκας κι ο Δημήτρης Μητσοτάκης. Ήρθα να διαπιστώσω αν είναι όντως η συναυλία είναι για να ξεπλύνει τον Πούτιν κι αν οι καλλιτέχνες πληρώνονται με ρούβλια» δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο Ζαραλίκος που σατίρισε με τον τρόπο του τις βολές κατά των καλλιτεχνών. Στο τέλος έκοψε την πλάκα όπως και υπογράμμισε πως «Δυστυχώς έχουμε πέσει στην εποχή της απόλυτης βλακείας. Πρέπει οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε συναυλία Ειρήνης να αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι είναι κατά του πολέμου. Υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς μας κυβερνάνε που όταν κάποιος κρατάει το σήμα της ειρήνης του ζητάνε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Σας θυμίζει κάτι αυτό; (Σηκώνει τη σημαία της Ειρήνης) Έτσι διαδήλωνε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τη σημαία της Ειρήνης διαδήλωνε. Και τον κατηγόρησαν για πράκτορα. Κι έστειλαν τον Κοτζαμάνη και τον σκότωσαν. Αν ζούσε σήμερα ο Λαμπράκης θα πήγαινε πάνω κάτω με τη σημαία. Αυτή είναι η δικιά μας πλευρά της ιστορίας. Να είστε περήφανοι που είστε απόψε εδώ».

Στη συναυλία συμμετείχουν οι: Μάριος Αθανασίου, Πάνος Βλάχος, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Δρακόπουλος, Εισβολέας, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Πέγκυ Ζήνα, Θανάσιμος, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Καλδάρας, Μυρτώ Καμβυσίδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Καρακάση, Κώστας Λειβαδάς, Μίλτος Λογιάδης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Πάνος Παπαϊωάννου, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Πλατύραχος, Μαριάννα Τουμασάτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Νεφέλη Φασουλή, Idra Kayne, Magic de Spell, Sugahspank.