Μαθητές από 118 χώρες φοιτούν στα ελληνικά δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Τα δημοτικά σχολεία όμως της χώρας δεν είναι εφοδιασμένα με υποδομές υποδοχής και στήριξης των χιλιάδων πιτσιρικιών από ξένες χώρες, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την επίτευξη της μάθησης αλλά και τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία της χώρας.

Ads

«Μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σχεδόν τίποτε από τις πολιτικές που κατά καιρούς εξαγγέλλονται. Ετσι, παρ΄ ότι τα παιδιά έρχονται στο σχολείο για να δουλέψουν, συχνά καταλήγουν στο περιθώριο της εκπαιδευτικής διαδικασίας». «Ελπίζουμε ότι με την υποστήριξη των κοινοτικών κονδυλίων που θα δοθούν για θέματα εκπαιδευτικής ένταξης αλλοδαπών και παλιννοστούντων θα διορθώσουμε ένα μέρος του προβλήματος» λέει στην εφημερίδα Το Βήμα ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας . Παπαχρήστος. «Τα περισσότερα παιδιά έχουν γεννηθεί εδώ. Στόχος μας είναι να διδάξουμε τα Ελληνικά χωρίς όμως τα παιδιά να αποκοπούν από τις ρίζες τους. Σήμερα έχουμε Αλβανάκια που δεν μιλούν αλβανικά. Στη χώρα τους τα κοροϊδεύουν τα λένε Ελληνάκια και εδώ τα λέμε Αλβανάκια…».

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας φοιτούν 71.419 παιδιά αλβανικής καταγωγής. Από την Κύπρο υπάρχουν 26 παιδιά σε ελληνικά δημοτικά ενώ τρία παιδιά υπάρχουν από το Εκουαδορ, τη Λιβύη και τη Νέα Ζηλανδία. Δύο μαθητές φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Ελλάδας από την Ιαπωνία, τη Γουινέα, τη Ζιμπάμπουε, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα ενώ από ένα μαθητή έχουν οι χώρες Ακτή Ελεφαντοστού, Βερμούδες, Βοσνία, Κάπο Βέρντε, Ζαΐρ, Ισλανδία, Κολομβία, Κολόμπο, Κουρδιστάν, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαυροβούνιο, Μπαχάμες, Μπουρούντι, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τζακάρτα, Τόνγκο και Τουρκμενιστάν.

«Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν εδώ και ξέρουν Ελληνικά, όπως και άλλα που δεν ξέρουν σχεδόν καθόλου τη γλώσσα μας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη γι΄ αυτά. Στα σχολεία μας Κινέζοι, Αφγανοί, Πακιστανοί, Ινδοί έρχονται στην τάξη για να μάθουν. Στο 87ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής μας φοιτούν κατά 85% μουσουλμάνοι. Πιστεύω ότι χρειάζονται τολμηρές πολιτικές και διαρκής επιμόρφωση των δασκάλων» δηλώνει στην εφημερίδα Το Βήμα ο σχολικός σύμβουλος στην περιοχή του Βοτανικού Χάρης Παπαδόπουλος.

Ads

Διαβάστε σχετικά:
Αποκλεισμός από τις εξετάσεις για παιδιά μεταναστών
Έρευνα: Υπέρ της ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών το 53%
Παρέμβαση Παπούλια υπέρ των προσπαθειών ένταξης των μεταναστών
Δικαίωση για την Πρωτονοταρίου, η εισαγωγή προγραμμάτων εκμάθησης μητρικής γλώσσας στα σχολεία
Σ.Πρωτονοτάριου: Η διαπολιτισμική δουλειά δίνει στα παιδιά αξίες