Το Aegina Fistiki Fest, η μεγάλη γιορτή του φιστικιού, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Αίγινα με φιλοδοξίες καταξίωσης ως η σπουδαιότερη γιορτή στο είδος της σε Πανελλήνιο επίπεδο. Μεγάλος πρωταγωνιστής, το Φιστίκι Αιγίνης, προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα καλλιέργειας, κατάφερε να γίνει γνωστό ως το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο.

Ads

Βάση όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, η μεγάλη εμπορική έκθεση στο λιμάνι της Αίγινας, με τους αγρότες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς του νησιού να διαθέτουν γνήσιο Φιστίκι Αιγίνης, διάφορα Αιγινήτικα αγροτικά προϊόντα, εκατοντάδες γαστρονομικές λιχουδιές, παραδοσιακά χειροποίητα είδη και άλλα αγαθά. Ταυτόχρονα εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την καλλιέργεια της φιστικιάς προσελκύουν το ενδιαφέρον των παραγωγών.

Στο επίκεντρο της μεγάλης Γιορτής θα βρεθούν πολλές πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκθέσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων γνωστών και σημαντικών εικαστικών που εμπνέονται και δημιουργούν στο νησί. Συναυλίες από γνωστά μουσικά σχήματα, χορευτικά σύνολα, ορχήστρες, θεατρικά δρώμενα, ζωντανεύουν κάθε γωνιά της πόλης δίνοντας το έναυσμα για ένα τετραήμερο ξεφάντωμα χωρίς προηγούμενο, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δεύτερη χρονιά «Διαδρομής των Καλλιτεχνών» στα πλαίσια του Aegina Fistiki Fest

Ads

99 μεμονωμένοι καλλιτέχνες και 65 σημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κάποια που φιλοξενούν ομαδικές εκθέσεις, συναπαρτίζουν τη φετινή «Διαδρομή των Καλλιτεχνών». Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ακόμα περισσότερα μέρη μέσα στην πόλη της Αίγινας, εμπλουτίζοντας τις περσινές συμμετοχές και εδραιώνοντας το Fistiki Fest ως ένα τόπο συνάντησης της πλούσιας καλλιτεχνικής κοινότητας της Αίγινας και όχι μόνο.

Η «Διαδρομή των Καλλιτεχνών» είναι βέβαιο ότι επιφυλάσσει μοναδικές συγκινήσεις σε όλους όσους την ακολουθήσουν. Είναι μια διαδρομή, που στο διάβα της διασταυρώνεται:

Με τους «Ανοικτούς Τόπους», την μοναδική εικαστική εγκατάσταση σπουδαίων δημιουργών σε διάφορες γωνιές της πόλης σε επιμέλεια της Χάρις Κανελλοπούλου.

Με την πολύ κατατοπιστική και καλαίσθητη ιστορική και λαογραφική έκθεση «Δρόμοι της φιστικιάς: η εν Αιγίνη πορεία», η οποία φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο και ενημερώνει για την παρουσία της φιστικιάς στην Αίγινα.

Με την έκθεση «Fistiki Fest: Γεύμα με τους Καλλιτέχνες» στον πύργο του Μάρκελλου, όπου καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, συμμετέχουν στη γιορτή στήνοντας το τραπέζι της.

Με τις «Κεραμικές διαδρομές», που αποτελούν μια έκθεση σύγχρονων κεραμικών δημιουργιών, οι οποίες συνυπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας με τα σπουδαία αρχαία εκθέματά του και των οποίων επιμελούνται η Θεοδώρα Χωραφά και η Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου.

Δείτε το πρόγραμμα του Aegina Fistiki Fest