Δέκα μέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου η μικρή Ελευθερία, που είχε χτυπηθεί σε τροχαίο.

Ads

Το κοριτσάκι επέβαινε στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της, το οποίο στις 20 Ιουνίου συγκρούστηκε σφοδρά με φορτηγάκι. Από τη σύγκρουση είχαν τραυματιστεί η μητέρα και η 4χρονη αδελφή της, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου οι γιατροί έκριναν ότι η Ελευθερία έπρεπε να διακομιστεί στο ΠΑΓΝΗ, λόγω των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που έφερε.

Παρά, όμως, τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί για να την κρατήσουν στη ζωή, η μικρή δεν τα κατάφερε και ο οργανισμός της την πρόδωσε.

Οι γονείς της, παρά την οδύνη για το χαμό της μόλις 6 ετών κόρης τους, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της και αμέσως στήθηκε ένας αγώνας δρόμου και κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων έσπευσε στο σημείο και αφού βρήκε συμβατούς δότες, συντόνισε τις αερογέφυρες με Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία, από όπου ελήφθησαν τα όργανα.

Ads

Η προσφορά της μικρής δότριας χάριζε ζωή σε 4 παιδιά. Οι νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ένα αγοράκι 13 ετών και ένα κοριτσάκι 4 ετών από τη Γένοβα. Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ένα αγοράκι 9 ετών από το Τορίνο. H καρδιά της δότριας χτυπά ξανά, σε ένα αγοράκι 3 ετών από την Ουγγαρία.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, το ΕΚΑΒ Κρήτης ανέλαβε την μεταφορά των χειρουργικών ομάδων, αλλά και των μοσχευμάτων.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κ. Μπριασσούλης και η Ιατρός που συντόνισε την όλη διαδικασία κ. Ταβλαδάκη, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε εμείς προσωπικά αλλά και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων του Π.Γ.Ν. Ηρακλείου να ευχαριστήσουμε τους γονείς της Ελευθερίας για το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στην πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής τους. Πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της «πριγκίπισσάς» τους για να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά και στα μάτια τους είδα την ανακούφιση όταν όλα πήγαν καλά. Πολλά ευχαριστώ για τους ανθρώπους του ΕΟΜ που παλέψαμε μαζί εκείνο το 24ωρο για τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο του συντονισμού των ληπτών σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως για την ευαισθησία και την υποστήριξή τους.»

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει: «Μέσα από αυτό τον άδικο θάνατο, οι γονείς της Ελευθερίας ανέδειξαν για ακόμα μια φορά το μεγαλείο της Δωρεάς Οργάνων, δίνοντας μια νέα ζωή σε 4 άλλα παιδιά. Η πράξη τους ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.»