Με την κατάθεση στη Βουλή του νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (που έχει παραγεμιστεί με άσχετες διατάξεις) ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σημαντική δοκιμασία συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ψηφοφορία θα γίνει, το πιθανότερο, την επόμενη Παρασκευή και δεν είναι ακόμη γνωστό αν τελικά θα «κολλήσει» ως τροπολογία σε αυτό το νομοσχέδιο και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ή κάποια απόφαση για αναδιάρθρωση στις αμυντικές βιομηχανίες (που περιλαμβάνει 700 περίπου απολύσεις). Και μόνο αυτή η θολούρα είναι ενδεικτική της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, που διαμορφώνει τακτική από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μέρα σε μέρα με απώτερη φιλοδοξία να βγάλει όρθια το 2013. Της Αγγελικής Σπανού
 

Ads

Χθες οι περισσότεροι βουλευτές αιφνιδιάστηκαν όταν κατάλαβαν ότι μέσα σ’ όλα πρέπει να ψηφίσουν διατάξεις που φέρνουν την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα, στον Απρίλιο, ενώ τελικά και κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων, διευκρινίστηκε ότι θα παραμείνουν οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος τρεις διμηνιαίες και όχι τρεις μηνιαίες, όπως ήταν η αρχική ιδέα. Και μόνο η διαδικασία, της σώρευσης σε ένα νομοσχέδιο ασύνδετων ρυθμίσεων, που είναι δύσκολο να μελετηθούν στα σοβαρά και σίγουρα δεν αρκούν λίγες μέρες για να ξέρει ένας βουλευτής τι θα ψηφίσει, είναι ενδεικτική πολιτικής παρακμής.
 
Σε κάθε περίπτωση, ένα θέμα είναι η εξέταση των διατάξεων μία προς μία, άλλο θέμα είναι η γενικότερη ατμόσφαιρα που ασφαλώς και επηρεάζει την πρόθεση ψήφου των βουλευτών. Και η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει επικίνδυνα μετά την αποκάλυψη ότι άποροι συμπολίτες μας έχουν μείνειχωρίς ρεύμα και το κράτος αδυνατεί να τους εντοπίσει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τριτοκοσμικές σκηνές, όπως δημάρχους με ντουντούκες να καλούν τους απελπισμένους να δώσουν τα στοιχεία τους.
 
Μια λεπτομέρεια που πρέπει να συγκρατηθεί είναι ότι στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Π. Καμμένου υπήρξαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ που κινήθηκαν εκτός γραμμής (Γ. Ιωάννίδης, Μ. Ταμήλος, Π. Βογιατζής και Χρ. Κέλλας), ενώ το νομοσχέδιο για τους οδικούς άξονες πέρασε με 148 και δεν άνοιξε μύτη, κάτι που χρησιμοποιείται ήδη από κυβερνητικούς παράγοντες για να υποστηριχθεί ότι δεν χάνεται η δεδηλωμένη με κάτω από 151 ψήφους όταν δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Την επόμενη Τετάρτη, άλλωστε, θα γίνει η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει ότι θα τα δώσουν όλα για να αποδομήσουν την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνδέσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με μια σύμβαση την οποία θεωρεί σκανδαλώδη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ δυσφορούν στην ιδέα ότι πρέπει να πάρουν πάνω τους τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο Ευ. Βενιζέλος χθες είχε και μια δυσάρεστη έκπληξη από 11 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής και πρώην ΥΠΟΙΚΟ Φ. Σαχινίδης, που ζητούν να συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή για να συζητηθούν όλα. Επειδή η Χαριλάου Τρικούπη σχεδίαζε έτσι κι αλλιώς να γίνει συνεδρίαση της Κ.Ε άμεσα, ο αιφνιδιασμός ήταν μεγάλος και θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν αμέσως να εξυφαίνονται γύρω από τον καμβά της παπανδρεϊκής αναφοράς των περισσότερων από τους 11.
 
Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουν φύγει και οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας από την Αθήνα για να επιστρέψουν τον Ιανουάριο προκειμένου να επιδιωχθεί μια συνολική συμφωνία. Αφού, δηλαδή, θα είναι σαφές αν η κυβέρνηση πέρασε τον κάβο των δύσκολων ψηφοφοριών για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς, επομένως φτάνει, τουλάχιστον, μέχρι τον Μάιο.