Ο ένας μετά τον άλλο οι πρώην υπουργοί της γαλάζιας διακυβέρνησης δηλώνουν μεταμέλεια για τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα. Μετά τη συγγνώμη που ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας από τους πολίτες, και τη μετανιωμένη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, χθες ήρθε η σειρά του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

Ads

«Είχα την αίσθηση πάντα της έννοιας της συγγνώμης για ό,τι δεν έκανα. Ζητώ συγγνώμη για ό,τι λάθος έκανα, αλλά δεν εννοώ να αφήσω στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα όλη αυτή την προσπάθεια απαξίωσης του έργου μιας κυβέρνησης που δεν τα έκανε όλα λάθος» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ· και συνέχισε με απολογητικό ύφος: «Ζητώ συγγνώμη και απολογούμαι για ό,τι δεν έκανα, ή έκανα λάθος, αλλά θα υπερασπίζομαι την αλήθεια και αυτό που έγινε σωστά».

«Είναι μια λυτρωτική κίνηση, που επιβάλλεται στην παρούσα περίοδο. Ο νεοδημοκράτης χρειάζεται να ακούσει ένα “συγγνώμη” και να αφήσουν αρκετοί την αλαζονεία που είχαν όταν ήταν υπουργοί» υποστηρίζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Βήμα, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι συγγνώμη θα πρέπει να ζητήσει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Αποκαλυπτικός για την εσωκομματική διάθεση στη Νέα Δημοκρατία ήταν πριν λίγες μέρες ο πρώην υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη που δεν «έριξε» την κυβέρνηση Καραμανλή για να σωθεί ο τόπος και η παράταξη. «Η ΝΔ- όποιος δεν το καταλάβει αυτό είναι κακό του κεφαλιού του-, η ΝΔ του 2007 και του 2009, το επικεντρώνω, να πάει στο διάβολο και να μην ξανάρθει, ήταν ζημιά μεγάλη για την παράταξη και τον τόπο, για όλους, και όποιος δεν το καταλαβαίνει κάνει κακό» είπε ο κ. Γιακουμάτος στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ. Ενδεικτική η φράση του τομεάρχη Εσωτερικών και πρώην υφυπουργού κ. Χρ. Ζώη, ο οποίος ανέφερε: «Ή θα βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε και εμείς και να πούμε σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η αλλαγή ή, πολύ απλά, θα μας απορρίψει η πραγματικότητα και η ζωή».

Ads

Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι ουδεμία ενόχληση αισθάνθηκε από τη συνέντευξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη προχθές, κατά την οποία χαρακτήρισε τη σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά «δύσκολη». «Σας λέω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος εξελέγη από ένα εκλογικό σώμα 800.000 συμπολιτών μας, που πιστεύουν και εμπνέονται από τη Ν.Δ., θέλει και το κάνει πράξη καθημερινά, να έχει πλήρη συμπόρευση και αρμονική και γόνιμη συνεργασία με όλα τα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ.» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί προσωπικά στην πρώην υπουργό.

Διχασμένα είναι τα στελέχη της Ν.Δ. απέναντι στο χάσμα Σαμαρά – Μπακογιάννη, αναφέρει η Ελευθεροτυπία. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να κάνει την Μπακογιάννη αντιπρόεδρο, ενώ αντίθετα, ο Γιάννης Μανώλης άσκησε κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη που υπενθύμισε τις 300.000 ψήφους που πήρε στην προεδρική εκλογή. «Δεν μου άρεσε η λογική των μετοχών μέσα στο κόμμα και πρέπει να διευκρινίσει αν εννοεί για δύο κομμάτια μέσα στη Ν.Δ.» είπε (στον 98,9). «Δόθηκαν οι ευκαιρίες να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη ένα από τα πιο αξιόλογα μεγέθη της Ν.Δ.» δήλωσε η Φωτεινή Πιπιλή στο Κανάλι 1.

Επιφανειακή η ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ;

Ηρέμησαν χθες οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αλλά – όπως σημειώνουν τα σημερινά άρθρα του Τύπου – το κλίμα παραμένει βαρύ για τον Χρήστο Παπουτσή. Το ερώτημα που απασχολεί τα στελέχη του κόμματος είναι αν ο Πρωθυπουργός θα μετακινήσει σε άλλη θέση τον κ. Παπουτσή, αλλά και το αν θα αποφασίσει ο ίδιος να παραιτηθεί για να μην υποστεί μια πιθανή υποβάθμιση, γράφει το σημερινό Βήμα.

Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ, μετά τις διορθωτικές δηλώσεις που έκανε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό στη χθεσινή εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega δήλωσε ότι «Φυσικά έκλεισε το θέμα με τον κ. Σαχινίδη» δήλωσε ο κ. Παπουτσής και παραδέχθηκε ότι η αντίδρασή του ήταν υπερβολική. «Όσο αφορά την πολιτική μου στάση και το ρόλο μου στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι ένας ρόλος καθαρός, συνεπής, στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και στο πλευρό της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με το Βήμα, ωστόσο, ο κ. Σαχινίδης εμφανίζεται να εξακολουθεί να αισθάνεται προσβεβλημένος από τη διένεξη, με την σκέψη της παραίτησής του να μην έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, καθώς περιμένει έμπρακτη στήριξη.

Χθες ο Απ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι το θέμα έχει λήξει αλλά δεν μπορεί κάποιοι να το παίζουν καλοί και κάποιοι άλλοι να φαίνονται κακοί.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, με σημερινές δηλώσεις της, υποστήριξε ότι ένας εκνευρισμός παραπάνω δεν μπορεί να σπιλώσει το έργο της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αναφερόμενη στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, είπε πως τα μέτρα θα ήταν διαφορετικά εάν το έλλειμμα ήταν μικρότερο και επέρριψε ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση, Η κ. Μπατζελή είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ενώ -όπως είπε- αναμένεται και μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο κάτι που ήδη έχει ανακοινώσει ήδη η Λούκα Κατσέλη.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενιαία αντίληψη για τα οικονομικά μέτρα στην κυβέρνηση, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως είναι «παραγωγικό» να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις εντός της κυβέρνησης και εντός του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ωστόσο ότι τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί εάν είναι ενοχλημένος ο πρωθυπουργός από την επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις της, επίσης στο κεντρικό δελτίο του Mega, η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσε αισιόδοξη ότι το αίσθημα αδικίας που επικρατεί με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, θα μετριαστεί με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο επιχειρεί να μοιράσει τα βάρη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. «Ήταν αναγκαία για να πείσουμε τους εταίρους μας και τις αγορές» σημείωσε η κ. Κατσέλη.

Διαξιφισμοί και πυροτεχνήματα στην Εξεταστική της Siemens

Με έντονες αντιπαραθέσεις και εκατέρωθεν καταγγελίες από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κύλησε η χθεσινή μέρα διεργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση Siemens. Αρχικά κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο οποίο παρουσίασε μία σελίδα από το ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου, με αναφορά στον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε άμεσα, όπως και ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σ. Βαλυράκης, ο οποίος χαρακτήρισε επιλεκτική την πρωτοβουλία του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι κι ο ίδιος μετά από πρόχειρη έρευνα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου βρήκε την ίδια περίοδο συναντήσεις ή επαφές με τους Κ. Μητσοτάκη και Π. Δούκα. «Σε περίοδο εθνικής ομοψυχίας, απαιτείται σοβαρότητα κι όχι πυροτεχνήματα», σχολίασε ο κ. Βαλυράκης.

Σήμερα καταθέτει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο Παύλος Πεζάς, αντιπρόσωπος της TRS, της ανταγωνίστριας εταιρείας της SAIC στο διαγωνισμό για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.