Στο Ταίναρο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι βρισκόταν μία από τις εισόδους για τον κάτω κόσμο… Οι μανιάτες ψαράδες μάλλον πιστεύουν το ίδιο, γι αυτό και σου δείχνουν μια μικρή τρύπα στο βράχο, στη δυτική πλευρά της χερσονήσου και επιμένουν πως αυτή είναι η πύλη του Άδη!

Ads

Από το χωριό Κότρωνας λοιπόν, παίρνετε καϊκάκι για να πάτε στην εν λόγω τοποθεσία, και να κάνετε μια αλλόκοτη αλλά συναρπαστική μυθική βαρκάδα.

Δείτε το βίντεο του MichalisTripsGr

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=O9sYISgceOs]

Ads

Το σκάφος παραπλέει όλη την Προσηλιακή Μάνη κι εσείς θαμάζετε από μακριά τον αγέρωχο όγκο του όρους Σαγιάς, στα ριζά του οποίου υψώνονται οι μανιάτικοι πύργοι από τους πάμπολλους μικρούς οικισμούς όπως τα Χαλίκια, το Νύφι, η Κοκάλα, ο Άγιος Κυπριανός και ψηλά στις πλαγιές η Λάγια. Περνάτε τον ασφαλή όρμο του Πόρτο Κάγιο και μπαίνετε στο Πόρτο Στέρνες. Εδώ βρισκόταν ένα πασίγνωστο στην αρχαιότητα ψυχοπομπείο. Τόπος δηλαδή όπου οι ζωντανοί έρχονταν να κουβεντιάσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους νεκρών. Εκεί αξίζει να δείτε το λαξευτό κανάλι στην ανατολική πλευρά του όρμου, το οποίο, (σύμφωνα με περιγραφή του Παυσανία), ακολουθούσαν οι ψυχές στην κάθοδό τους προς τον Άδη. Και μιας και θα βγείτε στη ξηρά, δείτε και τα λιγοστά λείψανα από το ιερό του Ταινάριου (ή Γαιήοχου) Ποσειδώνα. Οι χριστιανοί κάτοικοι της περιοχής, αιώνες μετά, έφτιαξαν με τις πέτρες του ναού του Ποσειδώνα το πανάρχαιο εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων (ή Ασώματου), δίπλα στον αρχαίο ναό.

Αφού δείτε όλα αυτά τα ωραία, παραπλεύστε το φοβερό Ταίναρο και φτάσατε επιτέλους στην πύλη του Άδη! Δέος και μοναδικά αισθήματα προκαλεί η μυθική σπηλιά. Αν μάλιστα έχει κύμα – που φευ έρχεται από το πέλαγος ανεμπόδιστο – καλύτερα να μην μείνετε εκεί για πολύ. Γυρίστε στο Πόρτο Στέρνες για να τσιμπήσετε λίγο σύγλινο με μια δροσερή ντοματοσαλάτα στο εκεί μικρό ταβερνάκι. Κι αφήστε τον Άδη στην ησυχία του…

Πηγή: www.mythicalpeloponnese.gr