Μία ανάσα φαίνεται πως μας χωρίζει από την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μετά και την λήξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιάννης Σταθάκη με το κουαρτέτο των θεσμών.

Ads

Μετά από μία μαραθώνια συνάντηση που κράτησε για περισσότερες από 22 ώρες και διακόπηκε μόνο χθες το απόγευμα για να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, βγήκε λευκός καπνός μεταξύ των δύο πλευρών και λίγες μέρες μένουν για να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας.

«Επετεύχθη συμφωνία. Απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες συζητούνται» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μετά το τέλος των μαραθώνιων συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντός της ημέρας θα συνταχθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση και να ψηφιστεί την Πέμπτη. Η συμφωνία θα εισαχθεί σε δύο άρθρα ένα που θα αφορά τη δανειακή σύμβαση καθ’αυτή κι ένα που θα αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα. Αν η συμφωνία εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα ακολουθήσει Eurogroup την Παρασκευή.

Ads

Η συμφωνία, φέρεται να έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν ειναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.