Στο 14,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σημειώνοντας έτσι το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 7ετίας. Περισσότερο πλήττονται οι νέοι, ενώ τα Ιόνια νησιά και η Βόρεια Ελλάδα κατέχουν τα θλιβερά πρωτεία της ανεργίας στη χώρα κατά τον τελευταίο μήνα του 2010.

Ads

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 41.068 νέοι άνεργοι σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ σε σύγκριση με τον τελευταίο μήνα του 2009 προστέθηκαν στον κατάλογο των ανέργων 223.893 άνθρωποι.

Δύο στους 5 νέους ηλικίας έως 24 ετών είναι άνεργοι (ποσοστό 39%), στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών άνεργος είναι ένας στους πέντε (21%) και, τέλος, στην ομάδα 35-44 ετών άνεργοι είναι το 12,2% του εργατικού δυναμικού.

Κατά τον Δεκέμβριο του 2010 τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα Ιόνια (23,1%) και ακολουθούν η Δυτ. Μακεδονία (17,7%) και η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (15,6%).

Ads

ΓΣΕΕ: Η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη

Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία είναι σημαντικά υψηλότερη από τη στατιστική ανεργία εκφράζει η ΓΣΕΕ με αφορμή τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας απ’ τις “δαγκάνες” του μνημονίου, την ύφεση και την κρίση».

Η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα απαιτούν και διεκδικούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απαιτούν ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων) για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, η οποία δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση αλλά ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, συμπληρώνεται.

Σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία

Εν τω μεταξύ, το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και της Πολιτείας θεσμοθετεί το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες. Βάσει του ν/σ θεσμοθετείται επίσης το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί τους ΦΚΟ και θα αποτελεί μέσο διαφάνειας των δράσεών τους, ενώ δημιουργείται το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» το οποίο θα διαθέτει στις κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις, μικροπιστώσεις και μικροδάνεια. Παράλληλα προβλέπονται κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση για τη δημιουργία κεντρικού φορέα, τον οποίο δεν θα διαχειρίζεται το κράτος αλλά οι κοινωνικοί εταίροι. Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθούν και τα προγράμματα εθελοντισμού που θα εκπονηθούν για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Βεβαίως, ο εθελοντισμός και η απασχόληση είναι δύο διαφορετικά θέματα, αλλά ως προς το στόχο της κοινωνικής εργασίας, μπορούν να είναι αλληλοσυμπληρούμενα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι το ποσοστό ανεργίας θα έφτανε στο 17% αν δεν υπήρχαν σε εξέλιξη οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου η Λούκα Κατσέλη

Μεταξύ άλλων η υπουργός αναφέρθηκε σε πρόγραμμα προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση 55.000 ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας. Προτεραιότητα δίνεται σε 25 περιοχές, κυρίως αστικά κέντρα, που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε μακροχρόνια ανέργους. Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα τοπικά προγράμματα απασχόλησης που θα “τρέξουν στις” 13 Περιφέρειες της χώρας, που κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου θα απορροφήσουν 37.000 ανέργους.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που περιλαμβάνουν:

  • “Επιταγή επανένταξης” αντί του επιδόματος ανεργίας για 10.000 εγγεγραμμένους στα μητρώα του οργανισμού
  • Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών στις Περιφέρειες και τους Δήμους
  • Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με παράλληλη επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 70.000 ανέργους και διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό με μερική επιχορήγηση των εισφορών που καταβάλουν οι εργοδότες.
  • Επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων