Η κυβέρνηση διαφημίζει την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή σήμερα χωρίς τη συγκατάθεση της Τρόικας και χωρίς νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι, λένε, ο πρώτος προϋπολογισμός στον οποίο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα και επιστροφή σε – οριακή έστω – ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Προβάλλουν επίσης το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών έφυγαν από τη χώρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία και παρόλα αυτά οι αρμόδιοι υπουργοί θα καταθέσουν κανονικά νομοσχέδια που δεν έχουν εγκριθεί από τους ελεγκτές, όπως αυτό του υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής ή εκείνο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέχρι νεωτέρας, αφού ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει η Τρόικα. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

 
Ανοιχτό μένει το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ενώ δεν έχει συμφωνηθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και πώς θα καλυφθεί. Χρόνος υπάρχει αφού μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2017 στο οποίο υπάρχει δυνατότητα συμπερίληψης μέτρων που αφορούν ακόμη και την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση τα άδεια κουτάκια που υπάρχουν στον προϋπολογισμού του 2014 μπορούν να συμπληρωθούν αργότερα, είτε με διορθωτικό προϋπολογισμό είτε με εφαρμοστικούς νόμους. Επομένως, έχει κυρίως επικοινωνιακή σημασία η μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης που θέλει να δείξει ότι αυτονομείται από τους δανειστές.
 
Ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα σε σχέση με τα επικοινωνιακά κόλπα με τα οποία επιχειρείται η απόκρυψη μιας σοκαριστικής κοινωνικής πραγματικότητας είναι η προβολή της μάχης της κυβέρνησης εναντίον της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, την ώρα που (σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας») βγαίνουν 56 σπίτια τη μέρα στο σφυρί για χρέη προς το Δημόσιο.
 
Η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λόγω αδιαθεσίας του Ευ. Βενιζέλου, απομάκρυνε τα φώτα από την ταραχή που υπάρχει στις τάξεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Όμως, το πρόβλημα παραμένει, ειδικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και είναι ενδεικτική η πρόταση του βουλευτή Γ. Ντόλιου (μέσω του ρ/σ Real) να ξεκινήσει διάλογος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικούς όρους και ζήτησε να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις από την Κουμουνδούρου, για όλα τα ζητήματα. Λίγες μέρες πριν είχε «χτυπήσει» ο παπανδρεϊκός πρώην υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ προ μηνών το θέμα είχε ανοίξει με εμφατικό τρόπο ο Δημήτρης Ρέππας.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου ασφαλώς και ανησυχούν για το αν ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος μπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγγείλει πως θα ζητά διαρκώς ονομαστικές ψηφοφορίες. Και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εσωτερικές αντιθέσεις στη ΔΗΜΑΡ γύρω από το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το θέμα της πολιτικής σταθερότητας αναμένεται να τεθεί από τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ αύριο στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ξεκαθάρισε από χθες ότι δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, παρά μόνο ενημέρωση, αλλά οποιαδήποτε θετική δήλωση της Αγκελα Μέρκελ θα αξιοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου που αναζητά εναγωνίως καλές ειδήσεις.
 
Αυτό που θέλουν οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος είναι ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε το νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς ονομαστεί να παρουσιαστεί την άνοιξη μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους με το σύνθημα ότι είναι το τελευταίο δύσκολο βήμα πριν την οριστική έξοδο από το τούνελ. Το επιχείρημα που έχει ο Α. Σαμαράς έναντι του Βερολίνου είναι ότι υπάρχει κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος και πρόωρων εκλογών εφόσον συνεχιστεί η πίεση από την Τρόικα και δεν ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης, ότι για πρώτη φορά γίνονται απολύσεις στο ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση που έσπασε το ταμπού και μάλιστα σε μια στιγμή δύσκολη για την ίδια.
 
Όχι μόνο γίνονται απολύσεις αλλά θα γίνονται διαρκώς, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έφυγε από την Αθήνα ικανοποιημένη όχι μόνο επειδή θα μπουν λουκέτα τώρα σε φορείς/οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά επίσης επειδή η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις θα συνεχιστούν, τουλάχιστον, μέχρι το 2015.